NOVA POMOĆ DRŽAVE ZA PREVOZNIKE: Predstavnici struke se sastali sa ministrom Momirovićem - ovo su uslovi koji moraju da se ispune

Z. R.

11. 02. 2021. u 13:57

MINISTAR soabraćaja Tomislav Momirović sastao se danas sa predstavnicima autobuskih prevoznika, kojima je u novom paketu pomoći Vlade Srbije namenjena podrška od 600 evra po autobusu u narednih šest meseci.

НОВА ПОМОЋ ДРЖАВЕ ЗА ПРЕВОЗНИКЕ: Представници струке се састали са министром Момировићем - ово су услови који морају да се испуне

Tomislav Momirović

Uslov za ovu pomoć biće isti kao i za prethodne subvencije Vlade Srbije. Neće smeti da smanje broj zaposlenih za više od 10 odsto u narednih šest meseci. Na podršku Vlade Srbije će moći da računaju samo oni koji imaju licencu, a takvih je u Srbiji registrovano 805 i imaju 8.390  autobusa. Momirović je poručio da je vlada uspela da izdvoji značajna sredstva za taj sektor - više od 2,6 milijardi dinara.

- Uprkos velikim ekonomskim problemima u kojima se ceo svet nalazi uzrokovan pandemijom korona virusa, uspeli smo da obezbedimo subvencije za autobuske prevoznike koje uopšte nisu male - rekao je Momirović. - Ova privredna grana nalazi se u najtežim okolnostima do sad, a oni drže ne samo linijski nego i lokalni saobraćaj. Oni obezbeđuju da ljudi idu na posao... Mi smo kao vlada odvojili sredstva da im pomognemo da ove teške okolnosti prevaziđu i uveren sam da će ova pomoć biti dovoljna u narednom periodu, da ćemo zajedno pregurati ovu situaciju i vratiti se poslovanju kakvo je bilo u normlanim okolnostima.

Ministar je zahvalio prevoznicima što su sačuvali svoje zaposlene i vozni park, i poručio da će se zajednički ići napred u ovom teškom vremenu.

Goran Aleksić, direktor Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja "Srbijatransport" je posle razgovora sa ministrom Momirovićem izjavio da je zadovoljan kako su tekli pregovori i zbog odluke Vlade Srbije da održe delatnost autobuskog prevoza i da očuvaju zaposlenost.

- Prevoznici su zadovoljni ovom ponudom i verujemo da će biti veliko interesovanje za program pomoći - smatra Aleksić. - U Srbiji licencu ima 805 prevoznika sa 8.390 vozila. Pomoć se odnosi na privatni sektor, na sve koji nisu na budžetu.

Svetlana Bjeličić, iz "Rakete" iz Bajine Bašte kaže da je za čitavu privredu bila značajna pomoć u prethodnom periodu, ali da će ova sektorka podrška mnogo više značiti.

- U prethodnom periodu smo sredstva iz postojeće akumulacije ubacivali u tekuće poslovanje da bismo opstali - kaže Bjeličićeva. - Sektorska pomoć je u ovom trenutku neophodna kako bismo nastavili dalje funkcionisanje. Od marta i vanrednog stanja, problemi su se samo gomilali. Najveći je bio smanjenje broja putnika, đaci su prepšli na onlajn nastavu, a ukinute su i ekskurzije i turistička putovanja... Privatni sektor je imao jako velike gubitke, a ovo će nam pomoći da osptanemo i da održimo nivo zaposlenosti.

Da bi prevoznik ostvario pravo na subvenciju potrebno je da ispunjava sledeće uslove: da ima licencu za prevoz putnika, da nad prevoznikom nije pokrenut stečajni postupak, da se nad prevoznikom ne sprovodi postupak za unapred propremljen plan reorganizacije ili da na snazi nisu mere iz unapred pripremljenog plana reorganizacije, da se nad prevoznikom ne sprovodi plan reorganizacije ili da na snazi nisu mere iz UPPR ili postupak likvidacije, kao i da nije organizovan kao javno preduzeće.

Pravo na korišćenje subvencije gubi se ukoliko prevoznik smanji broj zaposlenih za više od 10 odsto u periodu od šest meseci, počevši od dana usvajanja Programa, ne računajući zaposlene koji su sa prevoznikom zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre usvajanja ovog programa, a kojima ugovor ističe u navedenom šestomesečnom periodu. Proveru ovog uslova za dodelu vršiće Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u saradnji sa Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja.

Prevoznik je, u tom slučaju, dužan da izvrši povraćaj bespovratnih sredstava sa kamatom obračunatom po stopi po kojoj se vrši obračun kamate za kašnjenje u isplati poreskih obaveza. Prevoznici će moći da podnesu zahtev za korišćenje subvencija Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture po objavi javnog poziva na zvaničnoj internet stranici www.mgsi.gov.rs , a potom će biti formirana komisija čiji je zadatak utvrđivanje predloga o stavljanju na raspolaganje subvencija korisnicima koji ispunjavaju propisane uslove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega