DA KAMERE NE BUDU SAMO DEKOR: Uredba Vlade predviđa veće kazne za loše obezbeđenje banaka, menjačnica i ostalih finansijskih ustanova

B. Caranović

06. 02. 2021. u 11:14

BANKAMA, menjačnicama, poštama, ali i ostalim finansijskim ustanovama koje ne budu pravilno obezbeđivale svoje objekte, prete kazne i do dva miliona dinara!

ДА КАМЕРЕ НЕ БУДУ САМО ДЕКОР: Уредба Владе предвиђа веће казне за лоше обезбеђење банака, мењачница и осталих финансијских установа

Ilustracija / Foto Depositphotos

U odnosu na akt donet pre šest godina, izmenjena Uredba o minimalnim tehničkim uslovima kod obavezne ugradnje sistema tehničke zaštite u bankama i drugim finansijskim organizacijama, usvojena na poslednjoj sednici Vlade, predviđa dvostruko veće penale za neispunjavanje zakonskih kriterijuma.

U Udruženju banaka Srbije smatraju da se ne radi o povećanju pritiska na banke koje poštuju pravila, već na manje objekte poput menjačnica, koji se oglušuju o Zakon.

Signalizacija neovlašćenog ulaska, dojava kontrolnom centru, praćenje kretanja u štićenom prostoru, video-zapis koji se čuva najmanje 30 dana, zaštita pojedinačnih vrednosti pomoću sistema elektro-hemijske zaštite za kofere, kontejnere, kase, trezore - na spisku su ovih tehničkih mera. Tu spada i integrisana zaštita sa najmanje jednim lokalnim nadzornim mestom i sistemom veze sa službenicima obezbeđenja na štićenom objektu i pisane procedure za slučajeve rizika.

Nenad Šehović, koji je specijalizovan za informacionu bezbednost u UBS, smatra da se izmenjena Uredba pre svega odnosi na manje finansijske ustanove i menjačnice koje godinama unazad ne obezbeđuju objekte kako zakon nalaže.

- Menjačnice često postave nadzor samo da ispune formu, a kada policija pokuša da otkrije počinioca pljačke, pokaže se da je snimak potpuno beskoristan - objašnjava naš sagovornik. Veće kazne neće doprineti boljem obezbeđenju, već punjenju budžeta. Bolji efekat bi dao češći inspekcijski nadzor, što je u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova.

PROCENA RIZIKA

BANKE i druge finansijske organizacije plaćaće kazne od 500.000 do dva miliona dinara ako ne donesu akt o proceni rizika. U pitanju je dokument koji mora da bude ažuriran svake tri godine, a kojim se procenjuje da li je rizik izrazito veliki, umeren ili zanemarljiv. Na osnovu te procene, postavlja se tehnička zaštita. Ako se utvrdi da nema odgovarajuće zaštite, novčanom kaznom u iznosu od 80.000 do 150.000 dinara kazniće se i odgovorno lice u finansijskoj organizaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna