SVE O NOVOJ DRŽAVNOJ POMOĆI: Svaki radnik dobiće po 48.000 dinara! Prijava za 60 evra verovatno preko ovog broja

B. Caranović

28. 01. 2021. u 09:58

PRETHODNIM ekonomskih merama za pomoć privredi i građanima od šest milijardi evra, država će pridružiti nove dve i po milijarde.

СВЕ О НОВОЈ ДРЖАВНОЈ ПОМОЋИ: Сваки радник добиће по 48.000 динара! Пријава за 60 евра вероватно преко овог броја

Foto I.Marinković

Punoletni državljani će ovoga puta dobiti dve jednokratne pomoći od po 30 evra, a penzioneri po dodatnih 50 evra. Uz to, mikro, mala i srednja preduzeća dobiće tri puta po 50 odsto minimalca, što je za svakog zaposlenog po 48.000 dinara, a još se razmatra primena mere i na velika preduzeća.

Predsednik Aleksandar Vučić je najavio da firme isplatu pomoći za minimalne zarade mogu da očekuju od 1. aprila, a građani jednokratni dodatak od 30 evra - u maju i novembru. Prevoznici u drumskom saobraćaju dobiće 600 evra mesečno po autobusu u narednih pola godine.

Novim paketom podrške tako je predviđeno četiri grupe mera, od kojih je prva direktna podrška privatnom sektoru. Od države bi minimalac zasada dobilo oko 1,2 miliona ljudi, a novčanu pomoć 1.695.067 penzionera, koliko ih je u evidenciji PIO fonda iz novembra prošle godine.

U Privrednoj komori Srbije kažu, najavljeni paket pomoći domaćoj privredi vredan je i značajan korak ka oporavku koji treba da usledi, a posebno u situaciji očuvane zaposlenosti i MMF-ove prognoze rasta srpskog BDP-a od oko pet procenata.

- Pomoć u isplati minimalne zarade većem delu privrede očuvaće proizvodne kapacitete, što se dogodilo zahvaljujući sličnim merama prošle godine - kaže Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize PKS. - Izvoz je pao za svega četiri-pet procenata, tako da je baza u proizvodno-izvoznom smislu sačuvana. S druge strane, zaposlenost se odražava na ličnu potrošnju građana koja je jedna od glavnih komponenata našeg BDP-a. Tako da je to stvarno bio ključni doprinos ovog paketa mera iz prošle godine, pa će i ovaj paket doprineti tome da se sačuva zaposlenost.

Kako je Srbija lane imala najniži pad BDP u Evropi - 1,1 odsto, stručnjaci očekuju da rast ove godine od pet odsto prema prognozi MMF-a bude dovoljan da se pokriju prošlogodišnji gubici. Predsednik je prilikom najave mera poručio građanima da zbog tog ekonomskog paketa država neće imati probleme, da drži sve pod kontrolom, ne ostavlja dugove i dodao da javni dug Srbije neće preći 61 odsto.

Iz Ministarstva finansija kažu, mera jednokratne pomoći ostvarivaće se na isti način kao prošle godine za 100 evra. Svi punoletni državljani Srbije, koji imaju važeću ličnu kartu i prebivalište u našoj zemlji moći će da se prijave putem kontakt-centra ili internetom putem sajta uprave za trezor za isplatu dvokratne novčane pomoći u iznosu od ukupno 60 evra.

Očekuje se da automatski novac na račun legne penzionerima i primaocima socijalne pomoći, dok će ostali po 30 evra dobiti krajem maja. Kao i prošlog maja i sada će prilikom prijavljivanja biti neophodni broj važeće lične karte i matični broj, ime banke u kojoj je račun. Ako se bude prijavljivalo preko kontakt-centra, mogao bi ponovo biti u opticaju broj telefona 0800 101 100.

SPAS ZA PREVOZNIKE

MERA pomoći auto-prevoznicima od 600 evra po autobusu pomoći će im da premoste period dok se ne oporavi turizam, a reč je o meri koju je predložila PKS u saradnji sa svojim Udruženjem prevoznika - kaže Stanić. - U odnosu na 2019. broj pređenih kilometara u auto-prevozu, opao je za oko 80 odsto. To je gubitak koji oni nisu u stanju sami da nadoknade i ovo će im svakako pomoći da se očuva njihov kapacitet, usko vezan sa turizmom koji znamo da je prvi stao u ovoj krizi i među poslednjima će se oporavljati.

GARANTNA ŠEMA

PREDSEDNIK je najavio novu garantnu šemu u visini od 500 miliona evra, koja bi trebalo da obezbedi očuvanje likvidnosti kompanija.

- Prošlogodišnja garantna šema koja je dogovorena u saradnji sa Vladom je doprinela kreditnoj aktivnosti i očuvanju likvidnosti kompanija - kaže Stanić. - Upravo nastavak garantne šeme će dodatno obezbediti kredite po relativno povoljnim uslovima za održavanje likvidnosti do momenta kada počinje oporavak privrede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)