GODINA ZA OPORAVAK PRIVREDE: Ministarstvo privrede i Razvojna agencija Srbije pripremili niz programa

J. Su. - S. B.

30. 12. 2020. u 10:38

PROBLEMI koje je donela pandemija i borba sa njom mogli bi se okončati naredne godine. Ministarstvo privrede očekuje u 2021. smirivanje situacije i rast privrede. A da bi se biznis što lakše oporavio, pripremaju programe za podsticanje investicija i rast domaćih preduzeća.

ГОДИНА ЗА ОПОРАВАК ПРИВРЕДЕ: Министарство привреде и Развојна агенција Србије припремили низ програма

Foto N. Fifić

U narednoj godini nadležni planiraju novi program za podršku ženama početnicama u poslovanju, kako bi se podstakao razvoj ženskog preduzetništva. Ukupan iznos bespovratnih sredstava iz budžeta koji je planiran za sprovođenje sva četiri programa podrške je - dve milijarde dinara.

Od toga se 1,55 milijardi dinara odnosi na Program za podršku malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme, 200 miliona namenjeno je Programu za razvojne projekte, a 150 miliona dinara ide na Program za podršku početnicima u poslovanju. Za podršku ženama, početnicama u poslovanju, planirano je da se izdvoji iz budžeta 100 miliona dinara bespovratnih sredstava.

- U narednoj godini očekujemo smirivanje situacije i rast preduzeća - kažu u Ministarstvu privrede. - Ministarstvo privrede će nastaviti da prati stanje u privredi i biće u kontaktu sa privrednicima kako bi se blagovremeno reagovalo u slučaju potrebe. U skladu s tim očekivanjima, pripremaju se programi za podsticanje investicija i rast privrednih subjekata.

Ukoliko se ostvare sva četiri programa i iskoriste njima predviđeni podsticaji, u privredu Srbije će se investirati najmanje 9,2 milijarde dinara. Iz Ministarstva privrede poručuju da su u završnoj fazi pregovora sa Evropskom investicionom bankom (EIB) za kredit od 200 miliona evra, kroz koji bi se plasirala nova linija investicionih kredita za podsticanje rasta malih i srednjih preduzeća.

- Ovo bi bili izuzetno povoljni krediti, kakvi do sada nisu plasirani na našem tržištu, a povoljnost bi se ogledala kroz dugu ročnost i povoljnu kamatnu stopu - ističu u Ministarstvu privrede.

Privrednici naredne godine mogu da računaju i na podršku kroz programe Razvojne agencije Srbije.

Novac za nove mašine i opremu - mala i srednja preduzeća, moći će da se prijave krajem prvog tromesečja za sredstva za nabavku nove proizvodne opreme. Preduzeća mogu da dobiju subvenciju do 25 odsto neto vrednosti nabavke opreme. Firma je u obavezi da obezbedi učešće od pet odsto, dok će se preostalih 70 odsto vrednosti opreme obezbediti iz kredita poslovnih banaka ili finansijskog lizinga lizing-kompanija uključenih u ovaj program.

Sredstva za digitalizaciju proizvodnje - privreda će i u 2021. godini moći da se prijavi za Program podrške privrednim društvima za ulazak u lance dobavljača multinacionalnih kompanija (MNK). Moći će da konkurišu firme iz automobilske industrije, proizvođači uređaja i komponenti za automobilsku industriju, preduzeća koja se bave obradom metala, sektor mašina i opreme za druge namene, gumari i sektor plastike...

Sufinansiraće se, između ostalog, kupovina i instalacija industrijskih robota, opreme za automatizaciju, digitalizaciju, optimizaciju postojećih proizvodnih procesa, kupovina i instalacija autonomnih robota sa sposobnošću učenja. Javni poziv biće raspisan početkom drugog kvartala 2021.

Podrška prehrambenoj i drvnoj industriji - početkom drugog kvartala biće objavljen poziv za učešće u Programu podrške promocije izvoza MMSP, a ciljna grupa su mikro, mala i srednja privredna društva koja posluju u sektoru prehrambene industrije i sektoru drvne industrije - proizvodnja nameštaja.

Saveti i obuke za zadrugare, klastere i MMSPP - u prvim mesecima nove godine privrednici će moći da se jave regionalnim kancelarijama RAS-a i besplatno dobiju šest standardnih usluga, od informacija, obuka, savetodavnih usuga, do mentoringa, promocije i terenske kontrole funkcionisanja preduzeća. Ciljna grupa i korisnici ovih usluga su buduća i postojeća MMSPP, zadruge i klasteri.

Refundacija 50 odsto troškova za učešće na međunarodnim sajmovima - u 2021. se nastavlja RAS - SIPPO Program podrške izvozu, švajcarske fondacije za međunarodnu saradnju i razvoj Swisscontact. Realizaciju prate Privredna komora Srbije i Klaster modne i odevne industrije Srbije - FACTS.

Podrška obuhvata studijsko putovanje za istraživanje ciljanog sajma, nastup na međunarodnim sajmovima u inostranstvu i uvođenje novih biznis modela. Subvencije idu do 50 odsto ukupnih opravdanih troškova bez PDV, po principu refundacije, a pored finansijske podrške, obezbeđeno je 50 sati besplatne mentoring usluge.

Sati besplatnih saveta - obezbeđena su dva programa mentoringa. Jedan je besplatne usluge savetovanja preduzeća iz sektora prerađivačke industrije. Firme dobijaju po 50 sati sveobuhvatne podrške 70 sertifikovanih mentora. Za drugi program i dobijanje "ličnog savetnika" moći će da se jave mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnici, početnici u poslovanju koji ne posluju duže od tri godine, i postojeća MMSPP i zadruge. Početnici u poslovanju dobijaju 25 sati besplatnog savetovanja dok postojeća MMSPP i zadruge mogu da dobiju do 50 časova. Od početka realizacije programa do kraja 2020. ove usluge mentoringa koristilo je 2.570 preduzeća u Srbiji.

FOND ZA RAZVOJ U 2021. PLASIRAĆE 18,7 MILIJARDI DINARA

UZ KREDIT I BESPOVRATNA SREDSTVA

FOND za razvoj Srbije planira da u narednoj godini plasira 18,7 milijardi dinara u različite programe podrške domaćoj privredi. Za finansijsku podršku startap preduzećima u Srbiji, u kombinaciji sa bespovratnom pomoći (30 odsto/70 odsto) i kredita Fonda za razvoj, biće plasirano 500.000.000 dinara, od čega 150.000.000 bespovratnih sredstava i 350.000.000 dinara kredita.

Startap krediti za žensko preduzetništvo, planirani su kao kombinacija bespovratne pomoći (35 odsto/65 odsto) i kredita Fonda za razvoj. Za plasman je planirano 285.714.285,71 dinar, od čega 100.000.000 bespovratnih sredstava, u kombinaciji sa 185.714.285,71 dinara kredita Fonda.

Finansijska podrška za razvojne projekte/investicije u privredi za preduzetnike, mikro i mala pravna lica planiranih u vidu kombinacije bespovratne pomoći (20 odsto/80 odsto) i kredita Fonda. Ukupni planirani plasman je milijarda dinara, od čega je predviđeno 200.000.000 dinara za bespovratna sredstva, a 800.000.000 dinara za kredite Fonda.

Dugoročni krediti za mikro, mala, srednja preduzeća i velike privredne subjekte, za trajna obrtna sredstva, a za 2021. godinu je planirano 500.000.000 dinara. Investicioni krediti/Evropska investiciona banka - EIB, planirani plasman za narednu godinu iznosi 30.000.000 evra. Krediti za likvidnost Kovid 19 i Krediti za turizam, ugostiteljstvo i saobraćaj/Evropska investiciona banka - EIB, planirani plasman za narednu godinu iznosi 110.000.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ENGLESKA U VELIKOJ PANICI: Šta ćemo ako se Srbija sad povuče sa EURO 2024?!