OTVOREN DATA CENTAR U KRAGUJEVCU: Posle godinu i po dana završena investicija vredna 30 miliona (FOTO)

B. Ca

18. 12. 2020. u 16:54

ОТВОРЕН ДАТА ЦЕНТАР У КРАГУЈЕВЦУ: После годину и по дана завршена инвестиција вредна 30 милиона (ФОТО)

Foto: Instagram

DRŽAVNI data centar u Kragujevcu, jedna od kapitalnih investicija vlade u tom gradu, svečano je otvoren u prisustvu premijerke Ane Brnabić.

Investicija je vredna 30 miliona, a vlada je izgradnju Državnog data centra u Kragujevcu utvrdila kao projekat od značaja za Srbiju.

Data centar trebalo bi da doprinese neometanom i pouzdanom radu usluga elektronske uprave, bezbednom čuvanju podataka iz registara, kao i razvoju budućih usluga.

Na taj način biće unapređen rad javne uprave što će ubrzati procedure i pojednostaviti svakodnevni život građana i poslovanje privrede.

Data centar, ukupne površine 14.000 kvadratnih metara, izgrađen je za nešto manje od godinu i po dana - kamen temeljac je položen 3. jula 2019. godine.

U njemu će biti smeštena i prva državna platforma za veštačku inteligenciju koja će biti na raspolaganju državi, lokalnoj samoupravi, ali i univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startapima.

Ugovori o komercijalnom korišćenju Data centra potpisani su sa više domaćih i inostranih kompanija, među kojima su Huavej i IBM.

Otvaranju Data centra prisustvovala je i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, ministar bez portfelja Nenad Popović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović, kao i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)