NEMA NI LETOVANJA, A NI PARA: Desetine oštećenih traže od čačanske agencije "MM gold" vraćanje novca za uplaćene aranžmane

V. ILIĆ

26. 11. 2020. u 09:42

VIŠE desetina ljudi iz Srbije, posebno iz Čačka i okoline, bezuspešno mesecima pokušava da povrati novac koji su uplatili čačanskoj turističkoj agenciji "MM gold" za putovanja, koja, zbog epidemije virusa korona, nisu bila u mogućnosti da se sprovedu. U međuvremenu, ova agencija je početkom novembra otišla u stečaj, pa su, kako navode pojedini Čačani, koji su uplatili za letovanja (najviše u Grčkoj), izgubili svaku šansu da svoje pare vrate.

НЕМА НИ ЛЕТОВАЊА, А НИ ПАРА: Десетине оштећених траже од чачанске агенције ММ голд враћање новца за уплаћене аранжмане

Zatvorena čačanska agencija / Foto V. Ilić

- Uplatili smo aranžman u celokupnom iznosu za četvoročlanu porodicu, i to za letovanje u Grčkoj. Kada je počela cela ova situacija sa koronom, uvideli smo da od našeg putovanja nema ništa - kazala nam je Čačanka, koja je želela da ostane anonimna. - Zatražili smo od agencije povraćaj novca, ali uzalud. Čula sam da imamo pravo na zamenski vaučer, koji bismo mogli da iskoristimo kada se za to steknu uslovi, odnosno kada bude dozvoljeno putovanje. Mi, ipak, želimo naš novac. S obzirom na to da je sada agencija otišla pod stečaj, što smo nezvanično saznali, ko zna kada i kako ćemo naplatiti svoja potraživanja.

Sa druge strane, Milka Čolaković, odgovorno lice u agenciji "MM gold", rekla nam je da se, pošto "nema ni pravnih ni finansijskih osnova za nastavak rada agencije, teška srca odlučila na zatvaranje agencije", i dodaje da je "nije sramota da prizna i prihvati svoju nemoć koja je posledica okolnosti na koje lično ne može da utiče".

Zato moli sve putnike kojima do sada nije izvršen povraćaj uplaćenih sredstava da "imaju malo strpljenja i razumevanja na ove okolnosti, jer će svi ponaosob biti pozvani od strane ovlašćenog lica kako bi dobili informacije o načinu naplate svojih potraživanja".

NEĆEMO BITI POSLEDNjI

KAKO su granice sa Grčkom i ostalim zemaljama u regionu i dalje zatvorene za putnike iz Srbije i ne postoji mogućnost odlaska na razgovore sa našim inopartnerima, sektorska pomoć agencijama se odavno najavljuje, ali je izostala, i ja više ne mogu da razmišljam o tome da je kovid 19 izazvao problem u turizmu na globalnom nivou, jer u ovom trenutku sve prispele obaveze, koje se odnose na poslovanje agencije, prestaju da budu globalni već postaju moj lični problem koji ne mogu da rešim zbog nemogućnosti da obezbedim sredstva za nastavak poslovanja. Eto, zato je agencija otišla pod stečaj, i, verujte, nećemo biti poslednji - zaključila je Čolakovićeva.

Kako od 15. marta agencija nema nikakvih prihoda, s obzirom na ogroman poslovni gubitak i nemogućnost dobijanja kredita od poslovnih banaka, odgovor od Fonda za razvoj gde smo aplicirali za kredit za likvidnost još uvek nismo dobili, a kao zaposlena u turističkoj agenciji nisam od nekoliko banaka mogla da dobijem ni keš kredit koji bih, naravno, iskoristila za plaćanje barem nekih agencijskih troškova, našli smo se pred pitanjem kako nastaviti poslovanje - kazala nam je Čolakovićeva. - Moram da naglasim da su sa žiro računa agencije trošena sredstva za isplaćivanje plata (niko od radnika nije bio otpušten), doprinosa, kredita, garanciju od insolventnosti koja je isplaćena u celosti, telefona, održavanje sajta, rezervacionog sistema, i pored svih nedaća i bez prihoda ispunjavali smo zakonsku obavezu da poslednjeg dana. Svakog meseca na računu imamo propisani iznos od 5.000 evra, a sve u želji da ostvarimo zakonske uslove za nastavak poslovanja. S obzirom na dugogodišnju i korektnu saradnju sa hotelijerima iz Grčke, uspeli smo da sa njima postignemo dogovor i sav novac koji su oni nama vratili (a vratili su manji deo), odmah smo preusmerili na povraćaj uplaćenih sredstava jednom broju putnika.

Ona dalje ističe da nije mogla da obezbedi sredstva za nastavak poslovanja agencije, pa čak ni za mesečni trošak od oko 2.000 evra, kao ni garanciju od insolventnosti kod osiguravajuće kuće koja u ovom trenutku košta (pod uslovom da bude odobrena) 11.000 evra, nepovratno za 12 meseci. Sve su to sredstva koja su, kako naglašava, prevelika za male turističke agencije koje su najviše pogođene zbog nemogućnosti rada usled epidemije, i veruje da je njena agencija prva u nizu koja će deliti istu sudbinu.

 

PANDEMIJA NE PRESTAJE DA URUŠAVA TURISTIČKI SEKTOR

SUBAGENTI OSTAJU BEZ POSLA

VIŠE od polovine zaposlenih u turističkim agencijama koje prodaju tuđe aranžmane ostalo je bez posla, u periodu od marta do danas, zbog pandemije. Subagenti očekuju da će taj procenat biti daleko veći do kraja ove i početkom sledeće godine. Da se očekuju nova otpuštanja pokazalo je i istraživanje koje su "Subagenti Srbije" uradili, među 160 posredničkih agencija. Kako se navodi u njihovom saopštenju, u 72,4 odsto slučajeva reč je o porodičnom biznisu. To znači da su čitave porodice ostale bez posla. U skoro tri četvrtine posredničkih agencija vlasnici su žene. Većina posredničkih agencija, bez državne pomoći, gotovo izvesno će se ugasiti. Oni zbog toga traže pomoć, kako bi opstali do normalizacije poslovanja. (J. Su.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a