INVESTITORI SA 100 €: Prva srpska platforma za grupno finansiranje malog biznisa

B. Caranović

05. 11. 2020. u 14:15

POČELA je sa radom prva srpska platforma za grupno finansiranje male privrede.

ИНВЕСТИТОРИ СА 100 €: Прва српска платформа за групно финансирање малог бизниса

Foto Depositphotos

Preko internet adrese ventu.rs, mala i srednja preduzeća će dobiti priliku da se osim bankarskim kreditima, sada finansiraju i uz pomoć ulagača. Da investiraju u projekte koji im se dopadaju mogu firme, ali i građani. Najmanji ulog je 100 evra, a kamata na pozajmice biće oko šest odsto, što je isplativije od štednje ili osiguranja.

Ovaj princip investiranja u svetu postoji više od decenije, a kako kaže Luka Pejović, direktor platforme "Ventu", kod nas je u pitanju pionirski poduhvat. Ideja je da se uz "Kupujmo domaće", promoviše i deviza "Investirajmo u domaće".

- Preko ove platforme za "kraudinvesting" građani i firme u Srbiji mogu da ulažu u domaća, lokalna preduzeća, kao i tehnološke startap kompanije - rekao je Pejović. - Zadatak je da se  firme kojima je potreban kapital povežu sa zainteresovanima da investiraju.

PRVI BIZNIS

PRVA srpska firma koja se odvažila da preko ventu.rs traži ulagače je "Bubaja" koja se bavi proizvodnjom zdravih poslastica. Minimalni iznos njihove kampanje je 30.000, a maksimalan 50.000 evra. Za dva dana su uz pomoć 16 ulagača sakupili oko 12.500 evra.

Firme kojima je potreban novac, a koje pre toga prođu finansijsku proveru, prikazivaće svoje biznis planove, ideje i proizvode i pred javnost iznositi zahtev za pozajmicom.

Ulaganje je jednostavno i nakon registracije, obavlja se sa nekoliko klikova. Kampanja za sakupljanje novca traje 45 dana i ako se u tom periodu ne sakupu traženi novac, svima koji su uložili se vraća ulog. Ako je suma sakupljena, otplata je od tri do sedam godina. Rizik, kako kažu u "Ventuu", postoji, kao i kod svakog ulaganja.

Platforma je zajednički projekat kompanije BDO Business Advisory iz Beograda i kompanije CONDA iz Austrije. Podršku pružaju USAID i Austrijska razvojna agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)