"VOŽDU KARAĐORĐU" CRTAJU TRASU: Vlada Srbije odobrila je sredstva za projektnu dokumentaciju za izgradnju novog koridora

Z. R.

03. 10. 2020. u 12:00

ВОЖДУ КАРАЂОРЂУ ЦРТАЈУ ТРАСУ: Влада Србије одобрила је средства за пројектну документацију за изградњу новог коридора

Novosti

IZRADA projektnog zadatka za izgradnju novog auto-puta "Vožd Karađorđe" se privodi kraju, a Vlada Srbije je u četvrtak odobrila 200 miliona dinara za izradu prostornog plana i generalnog projekta.

Izrada ove dokumentacije je preduslov za početak izgradnje nove saobraćajnice koja će spojiti centralnu sa istočnom Srbijom.

Šumadijski koridor nosiće ime po vođi Prvog srpskog ustanka Karađorđu Petroviću i imaće dva kraka. Severnim krakom spajaće Koridor 10 sa Topolom preko Mladenovca, a drugi krak će kretati od Lazarevca. Auto-put će se preko Aranđelovca, Orašca, Topole i Viševca, protezati preko Rače, Svilajnca, Despotovca do Bora.

U "Koridorima Srbije" smatraju da igradnja još jednog auto-puta kroz Srbiju predstavlja ogromnu razvojnu šansu za domaću privredu, osigurava ravnomerni razvoj zemlje na celoj teritoriji, jer je unapređenje putne mreže prvi preduslov razvoja regiona.

- Činjenica da je 80 odsto investicija u Srbiji povezano sa gradnjom auto-puta, govori o važnosti saobraćajne infrastrukture za razvoj privrede - ističu u "Koridorima". - NJegova izgradnja je od velikog značaja za smanjenje nezaposlenosti i razvoj nerazvijenih opština kroz koje ovaj auto-put prolazi. Moderna saobraćajna infrastruktura uslov je za privlačenje stranih investicija. Osnovno pitanje potencijalnih investitora zainteresovanih da ulažu u Srbiju, jeste koliko je neko mesto blizu auto-puta, jer bogati resursi ne znače ništa ako ne postoji mogućnost da se do njih dođe. Vlada Srbije intenzivno ulaže i u razvoj turizma, pa će i u tom pogledu novi auto-put biti ogroman podsticaj.

Već tokom gradnje auto--puta lokalno stanovništvo direktno ili indirektno je angažovano na njegovoj izgradnji ili su uključeni u druge dopunske poslove koje izgradnja saobraćajnica podrazumeva.

- Tokom procesa izgradnje auto-puta na ovim područjima značajno se investira, koriste se resursi lokalnog kraja, rasprostranjena je eksploatacija radne snage i materijala - napominju u "Koridorima". - Kada se nova saobraćajna mreža završi, hoteli, benzinske pumpe, naplatne rampe i drugi razni prateći privredni objekti, zaposliće veliki broj ljudi.

GRADIĆE SE SEDAM PETLJI

PROCENJUJE se da će nova saobraćajnica biti duga oko 245 kilometara i trebalo bi da ima sedam petlji.

Petljom Županjac kod Lazarevca, biće spojena dva auto-puta, "Miloš Veliki" i "Vožd Karađorđe", što će omogućiti najkraću vezu sa Crnom Gorom, a preko luke Bar i sa južnom Italijom, kao i veze sa pomorskim lukama Jadrana i Sredozemlja. "Vožd" će biti povezan sa saobraćajnim Koridorom 10 kod Malog Požarevca i Markovca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)