PREDSEDNIK SAVETA GUVERNERA NBS: Pravovremene monetarne mere obezbedile likvidnost

Tanjug

30. 09. 2020. u 20:31

ПРЕДСЕДНИК САВЕТА ГУВЕРНЕРА НБС: Правовремене монетарне мере обезбедиле ликвидност

Foto Z. Jovanović

NARODNA banka Srbije (NBS) brzo je reagovala već na početku pandemije Kovida 19 i na vreme primenila monetarne mere zahvaljujući kojima je obezbeđena likvidnost sistema, izjavio je večeras predsednik Saveta guvernera NBS i profesor Fakulteta FEFA Nebojša Savić.

On je gostujući u emisiji "Oko" na RTS rekao da je odmah kada se korona virus pojavio i u Srbiji, a nedelju dana nakon što je reagovala Američka centralna banka FED usledila moneralna intervencija NBS koja je podrazumevala iste mere.

"Zahvaljujući tim merama koje su pandan onim koje su uvele vodeće centralne banke obezbeđena je likvidnost sistema, a nakon toga je usledio paket fiskalnih mera ", rekao je Savić.

On je dodao da se svetska privreda oporavlja nešto bolje nego što se očekivalo, ali da se ne može "praviti univerzalna slika" i da će biti razlike od zemlje do zemlje.

"Generalno gledano, trend će biti opredeljen prema onome što se dešava u Americi ili Evropi, ne zato što Kina ima manji značaj, već što neće ući u tako dubok problem kao ove dve privrede", kaže Savić i dodaje da su sve dosadašnje recesije pokazale da je posle pada usledio oporavak koji je nešto brži u početku, a potom i stabilizacija.

Savić kaže da je važno što je u prvih osam meseci ove godine industrijska proizvodnja u Srbiji praktično nadoknadila pad u drugim sektorima, što je kako je naglasio- dobar signal.

Takođe i rast u građevinarstvu se nastavlja, što je veoma bitno, kaže Savić.

Podseća da su projekcije da će u trećem kvartalu naredne godine uslediti privredni oporavak u svetu, ali da taj opravak mora da "povuče" američka privreda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)