PREHRAMBENA INDUSTRIJA NAŠA ŠANSA: Koje oblasti su izdvojene kao glavni aduti tokom Dana Srbije na "Ekspo 2020" u Dubaiju

B. Ca.

16. 02. 2022. u 19:40

POLjOPRIVREDNO-prehrambena industrija, informacione tehnologije i biotehnologija velika su šansa srpske privrede za razvoj i dalje investicije. Ovo je zaključak specijalne biznis konferencije "Srbija kantri biznis brifing", koja je održana povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije na Svetskoj izložbi "Ekspo 2020" u Dubaiju.

ПРЕХРАМБЕНА ИНДУСТРИЈА НАША ШАНСА: Које области су издвојене као главни адути током Дана Србије на Експо 2020 у Дубаију

Tatjana Matić u Dubaiju

Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije potpisali su Memorandum o razumevanju sa kompanijom "Grupa 42" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji predviđaju saradnju u oblasti veštačke inteligencije i njen brži razvoj u Srbiji.

Prema rečima Tatjane Matić, ministarke trgovine, sa ukupno četiri milijarde bruto izvoza, poljoprivredna i prehrambena industrija predstavljaju segment sa najvećim izvozom zemlje i stalnim rastom.

- Srbija je među prvih pet zemalja u svetu po proizvodnji malina, šljiva i višanja - rekla je ministarka Matić - U Evropi smo u top pet po proizvodnji borovnica, jagoda, kupina, soje i kukuruza, a u prvih 10 evropskih izvoznika kukuruza i suncokreta. Ulaganjem u našu prehrambenu i poljoprivrednu industriju, pre svega prerađivački deo, investitori imaju priliku da dosegnu tržište veličine 1,3 milijarde potrošača zahvaljujući postojećim ugovorima o slobodnoj trgovini.

Kako su rekli u Ministarstvu poljoprivrede, na "Ekspo" smo imali sastanke sa predstavnicima kompanija iz različitih oblasti prerade, koje su pokazale veliko interesovanje.

- Pričalo se o otkupu, distribuciji srpskih proizvoda, o ulaganjima u nove fabrike prehrambene industrije - navode u Ministarstvu poljoprivrede. - Strane kompanije iz prerađivačke industrije prepoznaju Srbiju kao odličnu izvoznu platformu za veća tržišta kao što su EU i Rusija.

Prema rečima Nenada Paunovića, direktora Tima za IT i preduzetništvo u kabinetu predsednice Vlade, informaciono komunikacione tehnologije predstavljaju najveću neto izvoznu granu Srbije. Samo u poslednje četiri godine ova grana industrije u Srbiji je duplirala izvoz.

NACIONALNI PROJEKAT

DIREKTORKA Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, dr Jelena Begović, predstavila je nacionalni projekat "BIO4 Kampus". On podrazumeva izgradnju jedinstvenog tehnološkog kampusa u Srbiji u kojem će se instituti, fakulteti, startapovi i vodeće svetske kompanije baviti istraživanjem i razvojem u oblastima biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PREDAT SA REMONTA DRUGI DIZEL MOTORNI VOZ: Nastavak uspešne saradnje između Srbijavoza i Želvoza