NOVAC "IZ HELIKOPTERA" JAČA PRIVREDU: Ekonomista LJubodrag Savić o efektima državnih izdvajanja tokom pandemije

B. Ca.

30. 12. 2021. u 09:11

U TRENUTKU kada je svet zadesila pandemija virusa korona, Srbija je poput mnogih drugih zemalja izašla sa paketom ekonomskih mera namenjenih građanima i privredi. Pojedini i sada dovode u sumnju efikasnost ove pomoći, izdvajanje za minimalce, naročito jednokratne donacije građanima i penzionerima.

НОВАЦ ИЗ ХЕЛИКОПТЕРА ЈАЧА ПРИВРЕДУ: Економиста Љубодраг Савић о ефектима државних издвајања током пандемије

Ljubodrag Savić

Ekonomista Ljubodrag Savić smatra da je niz mera pomoći preduzećima, kao i takozvani novac "bačen iz helikoptera" državljanima Srbije, koristan i privredno opravdan. Isplata jednokratne pomoći, smatra, samo je naizgled beznačajna.

- Svaki dinar je potrošen, niko te pare nije bacio u Dunav, već njima kupovao neophodne namirnice, plaćao dugove i račune, a novac nastavo da cirkuliše i pokreće privredu - kaže Savić za "Novosti". - Nema dileme da je novac iz državne kase, preusmeren na građane koji su se našli u nevolji, imao velike koristi i za pojedince i za celokupnu domaću privredu. I u nedostatku sveobuhvatne analize o efektima ekonomskih mera, jasno je da su mnoga mala i mikro preduzeća preživela zahvaljujući nekoliko ključnih odluka - garantnoj šemi države, kao i kreditima kroz Fond za razvoj. A nije zanemarljivo ni odlaganje poreza na doprinose.

Kako naš sagovornik kaže, ukupna pomoć koja je iznosila oko 15 odsto BDP oživela je privredu u momentu najveće krize. Mnoga preduzeća su, prvi put uz garanciju države, bez hipoteke, mogla da podignu povoljne kredite. Minimalci su spasli zaposlene u branšama koje mesecima nisu mogle da zarađuju.

- Efekat pomoći bi bio veći da nije deljena linearno, već prema imovnom statusu, ali nažalost za to nam još nedostaju socijalne karte građana - kaže Savić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

I DALJE RASTEMO, UPRKOS KRIZI, A JAVNI DUG NAM JE POD KONTROLOM: Mali sa potpredsednicom regiona Evrope i Centralne Azije u Svetskoj banci