TOKOM TRI MESECA: Paviljon Srbije u Dubaiju posetilo pola miliona ljudi

Tanjug

28. 12. 2021. u 13:08

TOKOM prva tri meseca predstavljanja na Svetskoj izložbi "Expo 2020 Dubai", Paviljon Srbije posetilo je više od pola miliona ljudi iz celog sveta, a do kraja ove postavke očekuje se i više od milion, saopštili su danas srpski organizatori.

ТОКОМ ТРИ МЕСЕЦА: Павиљон Србије у Дубаију посетило пола милиона људи

Foto: J. Skenderija

Među posetiocima Paviljona posebno su se istakli brojni zvaničnici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i sveta: Šeik Mohamed Bin Zajed, državnici i delegacije iz Rusije, Malezije, Češke, Slovenije, Japana, Poljske, Estonije, Gvatemale, Severne Makedonije, Crne Gore, Francuske, Bosne i Hercegovine, i mnogih drugih zemalja.

Viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam i zamenica generalne komesarke Srbije za Svetsku izložbu Ana Ilić istakla je da su svi dosadašnji rezultati nastupa Srbije premašili sva očekivanja.

- Nezvanično se svrstavamo u jedan od najposećenijih paviljona, rame uz rame sa najvećim zemljama... Posebno smo ponosni na činjenicu da je Srbija prepoznata kao lider u inovacijama i kreativnim industrijama i da smo zbog revolucionarnog projekta, metahjuman praistorijskog čoveka koji je zadivio svet, postali tema relevantnih svetskih medija - kaže Ilićeva.

Ana Ilić dodaje da je ponosna što je razbijen mit da jedna mala država poput Srbije ne može da parira velikim zemljama.

- I te kako imamo čime da se ponosimo! Nacionalni dan Republike Srbije, 15. februar, koji će predstavljati krunu svega što u Dubaiju predstavljamo, nam tek predstoji - najavila je Ilićeva.

Kako navode organizatori, za svega tri meseca predstavljanja na ovom velikom događaju, Srbija je ostvarila impresivne rezultate i na najbolji mogući način predstavila svoje ekonomske, tehnološke, inovacione, investionice i turističke potencijale.

Osim toga, u okviru poslovnog programa Vlade Srbije, Privredne komore i Razvojne agencije Srbije, tokom prve četiri tematske nedelje u Dubaiju predstavilo se više od 500 privrednika iz Srbije i ostvarilo više od 3.000 poslovnih kontakata sa potencijalnim partnerima iz inostranstva.

U okviru toga realizovano je i više od 10 sigurnih ugovora sa kompanijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Malezije, Indije, Sjedinjenih Američkih Država, i drugih.

U narednih pet privrednih delegacija i tri Investicione konferencije očekuje se i učešće više od 1.000 privrednika iz Srbije.

Pored učešća više od stotinu investitora iz celog sveta, Investicione konferencije do sada su rezultirale dvocifrenim brojem pisama o namerama, a pokrenuti su i razgovori sa potencijalnim investitorima.

Između ostalog, kroz bogat muzički i umetnički program predstavili su se brojni umetnici iz Srbije: Nenad Vasilić, Petar Marić, bendovi Naked i Eyot, operska primadona Sanja Kerkez, Lena Kovačević, Slobodan Trkulja i Balkanopolis, a u narednom periodu se očekuju i nastupi Gorana Bregovića, Stefana Milenkovića i Neleta Karajlića i Satorija.

Kako najavljuju organizatori, najbogatiji program biće upriličen za Nacionalni dan Srbije u Al Vasl plazi - tada će nastupiti Ansambl "Kolo", ali i virtuoz Stefan Milenković sa Gudačkom reprezentacijom mladih muzičara Srbije, odabranih specijalno za ovu priliku.

O nastupu i inovacijama Srbije su, pored velikog broja domaćih medija, izveštavali i mnogi strani mediji: CNN Arabia, Euronjuz, Skaj njuz, D Nešnl, D Gulf njuz, Čajna Media Grup TV, Abu Dabi i Dubai TV, Britiš Herald, Tajm Aut, i drugi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)