EPS ČEKA ODLUKU VLADE: Unija poslodavaca zatražila da se zaustavi drastično poskupljenje struje za firme jer je ugroženo poslovanje preduzeća

E. B. T.

15. 10. 2021. u 09:13

ELEKTROPRIVREDA Srbije (EPS) razume potrebe privrede, ali je obavezna da se vodi tržišnim i nediskriminatorskim uslovima kupovine i prodaje električne energije transparentno iskazanim na evropskim referentnim berzama. Očekujemo odluku Vlade Srbije kako bismo na zakonit i legalan način mogli firmama da ponudimo adekvatnije cene u uslovima svetske energetske krize.

ЕПС ЧЕКА ОДЛУКУ ВЛАДЕ: Унија послодаваца затражила да се заустави драстично поскупљењe струје за фирме јер је угрожено пословање предузећа

Foto: D. N.

Ovako je EPS u četvrtak reagovao na inicijativu Unije poslodavaca Srbije (UPS) da se zaustavi trend drastičnog poskupljenja struje za preduzeća. Kako su ocenili u UPS-u, to će dovesti do skoka cena većine proizvoda i usluga a istovremeno ugroziti poslovanje značajnog broja firmi. Podsetili su da su u martu ove godine preduzeća kupovala megavat-čas za 60 evra, a da se trenutno plaća 135 evra.

- To se odražava na povećanje troškova koji onda podižu cenu finalnog proizvoda i drastično utiču na poslovanje - objašnjavaju u UPS. - Ovo je kočnica bržem privrednom rastu, novim investicijama i konkurentnosti domaće privrede, pogotovo njenog izvozno orijentisanog dela.

Oni navode i primer hemijske industrije gde struja čini više od 60 odsto ukupnih troškova. U EPS-u naglašavaju da je Zakonom o energetici još 2014. godine propisana obaveza da se ovo javno preduzeće ponaša tržišno, kao jedan od 63 licencirana snabdevača.

- Ugovaranjem povlašćene damping cene sa privrednim kupcima, druge snabdevače bismo doveli u nepovoljniji položaj kao učesnike na tržištu - objašnjavaju u EPS. - Ovakvi ugovori su zabranjeni i ništavi ukoliko je cilj ili posledica značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije.

BRNABIĆEVA: RADNA GRUPA PRATIĆE CENE

PREMIJERKA Ana Brnabić najavila je u četvrtak formiranje radne grupe čiji će zadatak biti praćenje kretanja cene energenata na tržištu i njihovih efekata na krajnje potrošače i privredne subjekte, kao i predlaganje mera Vladi Srbije za ublažavanje situacija u kojima bi potencijalno mogla da se nađe srpska ekonomija. Ministar finansija Siniša Mali uveren je da ova energetska kriza neće dugo trajati i da će se tržište stabilizovati, ali da će se efekti osećati dugoročno, uz napomenu da cena struje ne utiče podjednako na sve grane privrede.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a