STRUJNI UDAR NA PRIVREDU: Potres na međunarodnom tržištu energenata izazvao probleme kompanijama, građani zaštićeni

E. B. TALIJAN

09. 10. 2021. u 11:00

GRAĐANI i privreda Srbije imaće sigurno snabdevanje gasom i strujom uprkos energetskoj krizi koja potresa evropsko i svetsko tržište. Nezapamćeno poskupljenje gasa se neće odraziti na našu zemlju, bar do isteka ovogodišnjeg ugovora.

СТРУЈНИ УДАР НА ПРИВРЕДУ: Потрес на међународном тржишту енергената изазвао проблеме компанијама, грађани заштићени

Foto D. Milovanović

Cena struje je stabilna i fiksna za domaćinstva, ali je firme kupuju na slobodnom tržištu. Zato bi veliko poskupljenje električne energije moglo da dovede u pitanje održivost privrede. Država treba da razmotri mogućnosti za prevazilaženje tih problema. Ovo je rečeno u petak, tokom rasprave na sednici skupštinskog odbora o aktuelnoj situaciji na srpskom tržištu energenata.

Predsednik Aleksandar Vučić je nedavno rekao da građani ne treba da brinu i da se cene struje i gasa za domaćinstva neće menjati. Ministarka energetike Zorana Mihajlović je u petak to ponovila, ističući da će Srbija imati dovoljno energenata.

Državni sekretar u tom ministarstvu Zoran Lakićević rekao je tokom rasprave na sednici skupštinskog odbora da je je trenutno u okruženju tržišna cena za 1.000 kubika plavog energenta oko 1.200 dolara, a da ga Srbija zahvaljujući godišnjem ugovoru plaća daleko jeftinije:

- Radićemo na produženju ugovora, uz mogućnost da se zadrži naftna formula u formiranju cene gasa i da se i za 2022. godinu obezbedi po toj, ili nešto malo višoj ceni. - Skladište "Banatski Dvor" trenutno je popunjeno 92-93 odsto, a očekuje se da do 15. oktobra bude puno. Iz ta dva izvora, tokom grejne sezone, biće zadovoljene potrebe za plavim energentom.

On je istakao da je 80 odsto toplana na gas i da je za njih sve obezbeđeno za predstojeću grejnu sezonu. Govoreći o cenama električne energije, on je istakao da su oscilacije ogromne.

- Megavat-sat na domaćoj berzi sada je 240 evra, u četvrtak je bio 327, a pre dva dana 182 evra - naveo je Lakićević. - Cena struje za domaćinstva je stabilna i fiksna. Prema privredi je relativno stabilna bila do avgusta, a sada firme sklapaju ugovore po cenama sa satnim fluktuacijama, koje su i do 270 evra.

Predsednik Saveta Agencije za energetiku Dejan Popović istakao je da zahvaljujući gasovodu "Balkanski tok" Srbija u narednih 30 godina neće imati problema u snabdevanju gasom. On je istakao i da neće biti poremećaja u snabdevanju strujom, i naveo da EPS isporučuje električnu energiju više od 98 odsto potrošača. Sadašnja situacija u Evropi, kako ističe, najbolja je opomena koliko znači čuvati energetsku bezbednost i sačuvati EPS.

Direktorka sektora u PKS Kristina Đurić istakla da je da od privrednika stižu podaci da skok cena energije negativno utiče na njihovo poslovanje.

- Privreda kupuje struju na slobodnom tržištu, a od sredine leta dobijaju ponude koje su po cenama veće i do 150 odsto - navela je Đurićeva. - To može biti pogubno za poslovanje, a zajedno sa rastom cena sirovina u realnom sektoru, može dovesti u pitanje održivost privrede.

Izvršni direktor EPS-a za trgovinu električnom energijom Dragan Vlaisavljević objasnio je da je oko 40 odsto privrede blagovremeno ugovorilo struju za narednu godinu, a da je problem kod 60 procenata onih koji to nisu učinili.

- Električna energija se u Srbiji za garantovano snabdevanje prodaje po 32 evra za megavat-sat, u proseku, a 40 odsto potrošnje za 2022. godinu ugovoreno je za 60 evra u proseku - naveo je Vlaisavljević. - EPS će tako ostvariti prosečan prihod od 45 evra.

Cena struje je ključna za likvidnost "Elektroprivrede Srbije", odnosno od nje zavisi koliko će EPS imati sredstava za investicije. Vlada ima podatke, kako navodi, za čitavu privredu, pa bi ona trebalo da uspostavi ravnotežu između potreba EPS-a i drugih privrednih grana.

PKS: OGRANIČITI CENE

Rast cene struje povlači poskupljenje svega ostalog. Prelazno rešenje za ovu situaciju moglo bi da bude u snabdevanju privrede strujom iz domaćih izvora, po ograničenim cenama. Ovaj predlog je izneo predsednik PKS, Marko Čadež. On je naveo primer kompanija iz gumarske industrije kojima bi troškovi po novim ugovorima za nabavku struje prevazilazili fondove za plate zaposlenima.

- Komplikovanu situaciju moglo bi privremeno da razreši prolongiranje novih ugovora kompanijama između 60 i 120 dana, dok se ne vidi kako će tržište da reaguje, i snabdevanje privrede iz domaćih izvora po ceni koja bi bila ograničena, a ne bi stvarala gubitke EPS-u - rekao je Čadež.

ALBANIJA U VANREDNOM STANjU

ALBANIJA je u vanrednom stanju zbog snabdevanja električnom energijom, istakao je u petak premijer te zemlje Edi Rama.

- Imamo situaciju sa diktatorskim rastom cene struje na međunarodnim tržištima - kazao je Rama. - Ova odluka daje državi mogućnost da interveniše finansijskim ili administrativnim instrumentima kako bi se nosila sa situacijom.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)