DA SVET VIDI SRPSKU KREATIVNOST: Sve spremno za nastup Srbije na velikoj Svetskoj izložbi "Dubai ekspo 2020", koja počinje 1. oktobra

B. Ca.

24. 09. 2021. u 11:00

ORIGINALNIM programom, uz naše vrhunske umetnike, izvođače, muzičare i kreativce Srbija će se predstaviti na "Dubai ekspo 20", Svetskoj izložbi, od 1. oktobra ove godine do 31. marta 2022. godine u Dubaiju.

ДА СВЕТ ВИДИ СРПСКУ КРЕАТИВНОСТ: Све спремно за наступ Србије на великој Светској изложби Дубаи експо 2020, која почиње 1. октобра

Foto Z. Jovanović

Na ovom značajnom događaju koji okuplja 192 zemlje i više od 25 miliona učesnika, uz pomoć virtuelne realnosti domaći tim će prikazati šta su čovečanstvu ostavili naši najveći umovi - Nikola Tesla, Milutin Milanković, Mihajlo Pupin. Otkriće i najveća blaga srpske kulture, a posebna senzacija biće oživljavanje u virtuelnoj realnosti čoveka iz Lepenskog vira koji je živeo pre 10.000 godina.

Tokom šest meseci atraktivnog programa Srbije, na Izložbi će biti organizovano više od 150 različitih događaja. Tema nastupa naše zemlje na izložbi u Dubaiju glasi "Srbija stvara ideje: Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost". Kako organizatori kažu, neće biti zanemareni ni tradicionalni elementi, pa će posetioci videti srpski vez, kao i nesvakidašnji nastup Ansambla "Kolo".

- Dubai će biti centar sveta i zato je važno da iskoristimo jedinstvenu priliku i predstavimo najbolje od onoga što moderna Srbija ima - rekla je Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije i zamenica generalne komesarke Srbije za "Ekspo Dubai 2020". - Vreme je da pokažemo svetu zbog čega je Beograd proglašen za jedan od pet najkreativnjih gradova sveta i zbog čega je "Ekspo" Srbiju prepoznao kao lidera u oblasti kreativnih industrija i inovacija i zašto nas zovu "Silicijumskom dolinom Balkana". Ovo je prilika da pošaljemo poruku svetu o potencijalima moderne i inovativne Srbije, uz mogućnost ostvarivanja novih poslovnih, ali i dalje produbljivanje odličnih političkih i ekonomskih veza.

Inspiracija za nastup Srbije na "Ekspo 2020. Dubai", leži u 7.000 godina staroj vinčanskoj kulturi, pa će Paviljon Srbije površine 2.000 kvadrata, predstaviti budućnost čovečanstva, u čijem su središtu digitalizacija, veštačka inteligencija i virtuelna realnost.

Foto Z. Jovanović

PUTOVANjE KROZ VREME

PAVILjON će biti digitalizovan i pružiće mogućnost virtuelnog putovanja kroz vreme. Pokazaćemo svetu inovaciju, uz pomoć vrhunske metahuman tehnologije i veštačke inteligencije, oživećemo u virtuelnom svetu čoveka koji je pre 10.000 godina živeo u Lepenskom viru - kažu iz Paviljona Srbije. - To je rezultat saradnje naše naučnice Sofije Stefanović sa domaćim stručnjacima svetskog ranga u gejming industriji.

BOGAT PROGRAM

NASTUPIĆE Stefan Milenković, Slobodan Trkulja i "Balkanopolis", Goran Bregović, Nele Karajlić, Nenad Vasilić, Lena Kovačević, džez umetnica Aleksandra Denda i mnogi drugi. Veliku podršku dali su Narodni muzej i Narodno pozorište u Beogradu. Na ulazu u Paviljon Srbije posetioce će dočekati replika jedne od poslednjih otkrivenih vinčanskih skulptura, autora Aleksandra Bunčića, docenta na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri