TRŽIŠTE SE PONOVO BUDI: Dva puta više para potrošeno za nekretnine nego lane

B.Ca.

23. 07. 2021. u 14:55

DVOSTRUKO više potrošili smo ove godine nego u isto vreme lane za kupovinu nekretnina. Sudeći po novim podacima iz Izveštaja o stanju nepokretnosti za drugi kvadratl ove godine, Republičkog geodetskog zavoda, nakon korona godine, ovo tržište ponovo budi.

ТРЖИШТЕ СЕ ПОНОВО БУДИ: Два пута више пара потрошено за некретнине него лане

Foto Tanjug

Za kupovinu nepokretnosti potrošili smo tako 1,6 milijardi evra, od čega je više od polovine potrošeno za stanove, kojih je ukupno prodato 13.016. U beogradu je od 5.250 stanova koji su prodati, polovina u starogradnji, a polovina u novogradnji.

U odnosu na prošlu godinu, cene stanova u Beogradu i Novom Sadu veće su za 14 odsto.

- U drugom kvartalu 2021. godine je, u poređenju sa istim kvartalom prethodne godine, registrovano za 84,5 odsto više ugovora. Najveći porast broja registrovanih ugovora zabeležen je u Nišu - 104,6 procenata, u Beogradu i Kragujevcu - 90 odsto i u Novom Sadu - 81odsto - piše u Izveštaju. - Treba podsetiti da je drugi kvartal 2020. godine obeležilo vanredno stanje zbog pandemije COVID-19, kada je usled ograničenja kretanja tokom aprila meseca zabeležen drastičan pad aktivnosti na tržištu nepokretnosti.

Od aprila do juna 2021. godine najviše su se prometovali stanovi sa preko 4.300 mesečnih kupoprodaja, građevinsko zemljište sa 3.150 kupoprodaja, stambeni objekti sa preko 2.250, poljoprivredno zemljište blizu 1.800 .

Učešće stanova u ukupnom prometu od 29 odsto predstavlja povećanje od 1 procenat u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Učešće građevinskog zemljišta u ukupnom prometu u porastu je od 3 odto, a učešće stambenih objekata i poljoprivrednog zemljišta u padu je za 2 procenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti