STARIMA POKUŠALI DA "UVALE" ZAŠEĆERENI MED: Falsifikovani med kompanije "Med-hani" ponuđen na tenderu gerontološkom centru

J. Su.

17. 06. 2021. u 15:49

KOMPANIJA "Med-Hani" iz Vučaka kod Smedereva ne odustaje od prodaje falsifikovanog meda.

СТАРИМА ПОКУШАЛИ ДА УВАЛЕ ЗАШЕЋЕРЕНИ МЕД: Фалсификовани мед компаније Мед-хани понуђен на тендеру геронтолошком центру

Foto Arhiva

Njihov šećerni med može da se i dalje kupi u seoskim trgovinama, prodavnicama zdrave hrane, marketima, ali ga plasiraju, po neverovatno niskim cenama, na tenderima, upozorili iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

- Firma "Med-Hani" je zatvorena, po nalogu nadležnih inspekcijskih službi, ali je jedna trgovačka firma ponudila njihov proizvod na tenderu gerontološkog centra u Srbiji - kažu u SPOS. - Hteli su da prodaju bagremov med po ceni od 347 dinara, što je skandalozno. Otkupna cena, od pre nekoliko dana, bagremovog meda bila je 6,7 evra za pčelara u buradima, a sa ostalim troškovima otkupa i pakovanja, ona mora da dostigne najmanje sedam evra, a to je oko 800 dinara, bez PDV.

Inače, superanaliza meda kompanije "Hani-Med" pokazala je da čak četvrtinu tegle čini šećer, koji je dodat. Uz to, bagremov i livadski med imaju miris i ukus nesvojstven deklarisanoj vrsti namirnica. Rezultati su utvrdili da livadski med sadrži 27,99 odsto šećera poreklom od C4 biljaka, a to su šećeri kukuruza i šećerne trske. Isto poreklo šećera pronađeno je i u bagremovom medu i to 22,8 odsto.

U SPOS ističu da su im se iz gerontološkog centra zvanično obratili za pomoć, kako bi sprečili dalju prodaju falsifikovanog proizvoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

Zajedno za očuvanje prirode