MLEKO TEČE, A PRIHODA SVE MANJE: Savetnica ministra poljoprivrede ističe da su uzgajivači krava u bankrotu, farmeri se orijentišu na pijace

Z. Rajić

16. 06. 2021. u 10:14

PROIZVOĐAČI mleka su u bankrotu zbog niskih otkupnih cena, koje se nisu menjale u poslednjih šest godina. To ističe Sanja Bugarski, predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda i savetnica ministra poljoprivrede i potpredsednika Vlade Branislava Nedimovića.

МЛЕКО ТЕЧЕ, А ПРИХОДА СВЕ МАЊЕ: Саветница министра пољопривреде истиче да су узгајивачи крава у банкроту, фармери се оријентишу на пијаце

Foto N. Živanović

Težinu problema oseća i na sopstvenoj koži, jer sa mužem na salašu kod Kule drži farmu sa 200 krava, koje dnevno daju 2.000 litara mleka ekstraklase.

- Za to mleko dobijamo 35 dinara po litru sa sedam dinara premije od države. Proizvođači koji ne postižu taj kvalitet predaju ga mlekarama za 30 i manje dinara. To vodi u čist gubitak, jer otkupna cena ne prati poskupljenja stočne hrane, struje, vode, goriva, veterinarskih usluga i radne snage - naglašava Sanja.

Koliko je situacija nepovoljna, ona ilustruje podatkom da se u poslednjih sedam-osam godina nije pojavila nijedna nova farma krava muzara, a proizvođači koji pokušavaju da održe svoja gazdinstva već dve-tri godine su u dugovima prema dobavljačima.

Novica Babić, iz Sivca, kod Kule, čija govedarska farma broji 53 grla, od čega su 20 krave muzare, prestao je da isporučuje mleko velikoj firmi zbog, kako kaže, katastrofalne cene, zakucane, s uračunatom premijom, na 35-36 dinara.

- Raskrstio sam s mlekarom posle devet godina saradnje i okrenuo se prodaji na pijaci i od kuće. Da to nije krenulo, rasprodao bih celo stado. Mleko na tezgama i u dvorištu prodajem za 60 dinara po litru, a tri vrste sira po cenama od 300, 350 i 500 dinara za kilogram - navodi Babić.

Predsednica udruženih farmera ističe da je proizvođačima mleka jedini izlaz da naprave vlastite prerađivačke kapacitete.

- Zasad, nažalost, samo pet od 14 velikih proizvođača iz Bačke, koji su formirali zadrugu, ima viziju kako da se preusmeri na preradu. Ostali nemaju hrabrosti da se u to upuste i nastavljaju da rade po sistemu "koliko kapne". A trebalo bi barem probati da se deo proizvedenog mleka prerađuje, a ostatak prodaje na tržištu - rekla je Bugarski.

ŽALBE OTKUPLjIVAČA

SVI pregovori dosad o otkupnim cenama, iznela je Sanja Bugarski, završavali su se žalbama prerađivača na troškove, kao što je poskupljenje ambalaže za jogurt, zbog čega ne mogu da plate više. Sa ciljem da se ipak načini pomak, ona je za kraj juna najavila sastanak proizvođača i prerađivača, uz prisustvo predstavnika Privredne komore Srbije i ministarstava poljoprivrede i trgovine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati