KINEZI VRATILI ŽIVOT U BOR: Reporteri "Novosti" na površinskim kopovima Rudarsko-topioničarskog basena koji je kupio "Ziđin"

Bojana CARANOVIĆ

12. 06. 2021. u 10:00

KINEZI su vratili život u Bor. Ovo uglas kažu svi radnici rudarsko-topioničarskog basena u ovom gradu. Grad iz kojeg su ljudi bežali sada postaje mesto u koje dolaze na desetine mladih stručnjaka iz velikih gradova, najčešće iz Beograda. Kada im roditelji dođu u posetu, kažu da je tamo vazduh čistiji nego u prestonici.

КИНЕЗИ ВРАТИЛИ ЖИВОТ У БОР: Репортери Новости на површинским коповима Рударско-топионичарског басена који је купио Зиђин

Foto D. Milovanović

Ovaj kompleks je kupila kineska kompanija "Ziđin" krajem 2018. godine, a uskoro će po standardima - proizvodnji, opremi i zaštiti životne sredine dostignuti nivo ostalih rudnika ove firme u svetu. Prošle godine je u borskim rudnicima proizvodena 53.271 tona bakra i 1.668 kilograma zlata. Po završetku projekata tehničke rekonstrukcije predviđen je godišnji obim proizvodnje 180.000 katodnog bakra i do pet tona zlata.

Ovo su u petak izjavili predstavnici "Ziđin kopera", koji je prvi put nakon ulaska na naše tržište otvorio vrata za novinare. Naša ekipa je posle stručne obuke imala priliku da poseti površinske kopove Novo Cerovo i Veliki Krivelj. Ovaj drugi izgleda bukvalno kao neka nepoznata planeta u svemiru, jer je reč o nepreglednim brdima i dolinama peska.

- Posle pauze, kop Novo Cerovo ponovo je otvoren pre godinu dana i namera je da njegov kapacitet bude 10.000 tona rude dnevno - kaže Vidoje Adamović, rukovodilac površinskog kopa Novi Krivelj. - Otkad je "Ziđin" došao, situacija se mnogo poboljšala, veća je eksploatacija i unapređeni su tehnički proceesi. Posle vađenja rude, ona se vozi na usitnjavanje i mlevenje i potapanja u bazene za dodatno taloženje, transportuje se do Velikog Krivelja na flotaciju, gde se izdvajaju bakar i ostale rude.

Stručnjaci procenjuju da je životni vek Novog Cerova od 12 do 15 godina. Na ovom kopu zaposleno je mnogo mladih geologa, inženjera i ostalih stručnjaka, sa svežim diplomama u rukama. Površinski kop Veliki Krivelj je otvoren 1983. godine i najveći je površinski kop rude bakra i plemenitih materijala na Balkanu.

- Svakog dana odavde se izvadi 130.000 tona rude, a na godišnjem nivou to je 46 miliona tona - izjavio je Dejan Mitić, upravnik Velikog Krivelja. - Od ukupne izvučene količine rude, posle prerade se dobije 10 miliona tona bakra. Ovde radi 600 ljudi.

Foto D. Milovanović

Kop radi 24 sata, bez prestanka, tokom cele godine. Procenjuje se da mu je životni vek 50 godina, ali s obzirom na to da je u pitanju timočka magmatska oblast, onda će moći da se ekspoloatiše narednih 1.000 godina.

Kompanija "Ziđin" je na našem tržištu od 18. decembra 2018. godine, kada je kupila 63 odsto vlasništva RTB "Bor". Ostatak pripada Republici Srbiji. Kineska firma planira da ukupno investira u ovaj projekat 1,26 milijardi dolara. Osim dva površinska kopa, na kojima su bili reporteri "Novosti", ima još dva rudnika.

U proteklom periodu, prema rečima Ćuvej Đina, zamenika generalnog direktora "Ziđin Kopera", uloženo je više od 72 miliona dolara u izgradnju objekata za zaštitu životne sredine, u rudnicima i topionici. Kako tvrdi, Borani će od sledeće godine disati čist vazduh.

- Odmah po preuzimanju, krenuli smo u rešavanje i započeli niz ekoloških projekata - naglasio je Ćuvej Đin. - Zasađeno je 112.600 sadnica, rekultivisano 445.000 kvadrata zemljišta, a rešili smo problem od 22.344 tone čvrstog i 732.093 tona opsanog otpada. Uložićemo još 13 miliona dolara za izgradnju sistema za preradu otpadnih voda. Gasovi iz topionice su istorijski problem, za šta su najveći krivci zastarela i dotrajala oprema.

NOVA RADNA MESTA

OD ulaska u Srbiju, do maja ove godine, zaposleno je oko 1.500 radnika, od čega većina iz borskog okruga. Tokom preuzimanja bilo je 4.970 radnika, a maja ove godine 5.662 zaposlenih, od čega sa fakulteta u Boru preuzeto 312 diplomaca. Prema rečima Huanga Džijua, direktora sektora za ljudske resurse, zatečena neto plata zaposlenih bila je 68.160 dinara, dok je sada prosečna zarada čak 91.637 dinara. Od novozaposlenih 98 odsto su žitelji Srbije, a pravilo je da se zapošljavaju članovi porodica penzionisanih radnika.

Foto D. Milovanović

PRETOVARANjE BAKRA U LUCI BAR

PREDSTAVNICI Luke Bar i kompanije Ziđin iz Bora najavili su pripremu projekta za korišćenje kapaciteta barske luke za pretovaranje koncentrata bakra iz Srbije, ali i drugih vrsta tereta u narednom periodu. Strateški partner u ovom poslu biće železničko preduzeće "Srbija kargo". Najavljeni projekat odnosi se konkretno na pretovaranje koncentrata bakra u količini od 350.000 do 400.000 tona u tekućoj godini, uz znatno povećanje do nivoa od 700.000 tona u 2022. i 2023. godini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DAN BEZ KUPOVINE: Da li ste spremni da se na 24 časa oslobodite potrošačke logike?