NE ZNAM DA LI MI JE TEŽE ZBOG DECE ILI LUKE: Tužna sudbina Nade Simonović iz Kuršumlijske banje

D. Z.

18. 05. 2021. u 14:17

NE ZNAM da li mi je teže zbog sina i kćerke koji su u bolnicama, ili zbog unuka koji pati za majkom-govori kroz suze ova žena.

НЕ ЗНАМ ДА ЛИ МИ ЈЕ ТЕЖЕ ЗБОГ ДЕЦЕ ИЛИ ЛУКЕ: Тужна судбина Наде Симоновић из Куршумлијске бање

Foto: D.Zečević

- Od kada mi je početkom marta meseca preminuo suprug, sve nam je krenulo naopako. Iako mi je jako teško, preteško, moram da ostanem jaka zbog unuka Luke (7) i moje troje dece, pogotovu što su Jelena i Petar(37) u bolnici. Lukina majka je u niškoj bolnici a sin mi je u Prokuplju.

Plačući, gubeći dah od suza i plača govori Nada Simonović, baka sedmogodišnjeg dečaka koja je ostala da se stara o mališanu jer mu je majka Jelena (32)u bolnici. Nemoć i nemaština ogledaju se na svakom koraku, jer ova žena nema nikakvih primanja.

- Jelena je počela da radi ovde u Kuršumlijskoj banji ali se razbolela i ima ozbiljnih zdravstvenih problema. Dodatna nevolja mi je što se i Petar razboleo a sin koji radi u Beogradu jedva opstaje tako da ne može da nam pomogne-jecaji potresaju telo ove krhke žene.I dok na pitanje šta im je najpotrebnije, samo odmahuje glavom, kao da želi da kaže da ne zna da li joj je teža bolest dece ili nemaština u kojoj se našla posle suprugove smrti.

- Od kada je preminuo suprug, sve se nekako poremetilo. On je jedini radio a posle njegove smrti dobila sam 20.000 dinara na ime otpremnine od kojih živimo mesec dana i ja i deca-govori s teškom mukom Nada dok pojašnjava da joj je suprug preminuo od upale pluća koja je dovela do kobnog ishoda. Zbog situacije u kojoj se našla ova žena nije u stanju da ode na zdrvastvene preglede, pogotovu što ima ozbiljnih problema sa dijabetesom.

- Ne znam kako da mi pomognete, stvarno ne znam - odgovara Nada na naše ponovno pitanje šta im je najpotrebnije i kako im pomoći dok jecaji prekidaju njen odgovor. U prvoj od dve prostorije u kojima borave u zapuštenoj kući, nema najosnovnijih stvari. Simonovići nemaju ni vodu u kući koju donose iz dvorišta.

I dok pojašnjava da joj je sin Predrag(35) u Beogradu, Nada ističe da ne znaju više ni šta će ni kako će.

- Stvarno ne znam ni kako ni od čega živimo-odgovara na pitanje od čega žive Nada dok grli unuka Luku. Živahan mališan moli baku da mu izuje patike jer su se okvasile na putu.Iako ne spominje, očito je da i dete koje pohađa osnovnu školu u Kuršumliji nema dovoljno odeće.

- Ne znam da li mi je teže zbog kćerke i sina, ili što Luka pati zbog majke - dodaje Nada koja nevoljno pristaje da govori za naš list. Jer od plača koji ne jenjava ne uspeva ni da odgovori na naša pitanja dok razgovaramo sa njom u dvorištu jedne od prvih kuća sa leve strane na ulazu u Kuršumlijsku banju. I dok na naše insistiranje ulazimo u kuću u kojoj se još sa ulaznih vrata oseća vlada , uočavamo dotrajale i pohabane stvari.

- Bolje da nismo niulazili u kuću-govori Nada dok pokazuje dve rasklimane stolice pokraj prastarog stola. U nekoliko kuhinjskih delova stoje sudovi koji očito nisu upotrebljavani dugo.

- Dosta nam je pomogao Dejan Milošević iz Kuršumlije jer nam je doneo namirnice -uspeva da kaže Nada koja je potom zaćutala, zbog čega su pitanja suvišna jer je ovoj ženi i njenom unuku potrebno sve, počev od životnih namirnica, sredstava za higijenu, odeće, ali i renoviranja kuće koja je nalik na depo za odlaganje suvišnih stvari.Jer, osim što nemaju ogreva i što je vlaga prisutna u obe prostorije a podovi bukvalno satruli,baka Nada priznaje da nemaju ni valjani krevet u kojem bi se njen unuk naspavao.

-Ja svakako nemam sna.Kako od ovolike brige da zaspim-progovara ponovo kroz jecaje Nada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a