POKLONILI KNJIGE BIBLIOTECI U SMEDEREVU: "Večernje novosti" i "Borba" započele zajedničku akciju darivanja vrednih dela iz naše kuće

J. ILIĆ

08. 05. 2021. u 18:46

NARODNOJ biblioteci u Smederevu, koja ove godine obeležava 175 godina od osnivanja, u zajedničkoj akciji "Borbe" i Kompanije "Novosti", poklonjene su knjige iz izdavačkog opusa naše kuće.

ПОКЛОНИЛИ КЊИГЕ БИБЛИОТЕЦИ У СМЕДЕРЕВУ: Вечерње новости и Борба започеле заједничку акцију даривања вредних дела из наше куће

Foto N. Živanović

Ovo je prva u nizu zajedničkih akcija koje će se sprovoditi širom Srbije.

Vrednu donaciju knjiga smederevskoj biblioteci uručio je direktor "Borbe" Andrija Jorgić.

- Ponosni smo što prvu zajedničku akciju dodele knjiga iz bogatog fonda izdavačke delatnosti "Večernjih novosti", organizujemo u Smederevu, i darujemo ih biblioteci koja je, po datumu osnivanja, druga u Srbiji, posle Narodne biblioteke Srbije. Ovde je 99 naslova, a simbolika ovog broja je u 99 godina postojanja imena "Borba" - kazao je Jorgić.

On je direktorki Narodne biblioteke Smederevo, Marini Lazović uručio i komplet svih dvanaest brojeva "Borbe" štampanih u 2020. godini.

- Sve ove knjige koje ste nam poklonili naći će mesto na našim policama i među čitaocima.

AKCIJA "Borba" stigla među Smederevce, Foto N. Živanović

Naša biblioteka će se sledeće godine, na akademiji povodom Dana biblioteke, prigodno zahvaliti darodavcima - rekla je Lazovićeva.

SLEDEĆA AKCIJA U NIŠU

U SVAKOM broju, koji izlazi 19. u mesecu, predstavljamo po jedan grad u Srbiji. Aprilski broj "Borbe" donosi reportažu o Smederevu, te je tako naša cela ekipa došla da promoviše časopis. U majskom broju ćemo predstaviti Niš, gde ćemo takođe imati promociju - najavila je Elena Stojanović, urednica "Borbe".

Podsetila je i da je Narodna biblioteka Smederevo jedna od najstarijih kulturnih institucija u Srbiji.

- Raspolažem fondom od 300.000 bibliotečkih jedinica. Godišnje nabavljamo 7.000 knjiga i isto toliko korisnika upišemo. Svakog dana vrata naše biblioteke otvori oko 200 korisnika - kaže direktorka, uz napomenu da je u sastavu gradske biblioteke i deset biblioteka u selima.

U poseti smederevskoj biblioteci bili su i mladi novinari "Borbe" koji su, takođe, na gradskom trgu građanima delili besplatno časopis.

- Naš podmladak je u Smederevu razgovarao sa građanima, i zadivljeni smo gostoprimstvom. Srbija je prebogata pametnom decom, a "Borba" i "Večernje novosti" samo daju priliku mladim snagama da se afirmišu - kaže direktor "Borbe" Andrija Jorgić, najavljujući da je ovo bila tek prva u nizu akcija koje će uslediti i u drugim gradovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN NAUKE ZA MIR I RAZVOJ: Prilika da se podigne svest o izazovima sa kojima se suočavamo u savremenom svetu