PREMINULA NAJSTARIJA ŽENA U SRBIJI: Baka Nadežda umrla u 109. godini

Novosti online

17. 04. 2021. u 12:49

NAJSTARIJA žena u Srbiji, Nadežda Pavlović Nada preminula je prošle noći u Beogradu. Do poslednjeg dana svog života ostala je nasmejana, kažu oni koji su je poznavali.

ПРЕМИНУЛА НАЈСТАРИЈА ЖЕНА У СРБИЈИ: Бака Надежда умрла у 109. години

Foto: Tanjug

Poslednjih nekoliko godina nije mogla da izlazi, ali joj je kuća uvek, kako oni koji su provodili vreme s njom, uvek mirisala na mladost, lepotu i pozitivnu energiju.

Inače, Nada je početkom godine proslavila 109. rođendan. Rođena je u Kraljevini Srbiji, promenila je osam država, preživela dva svetska rata, od malih nogu se bavila sportom, drugovala sa čuvenom Desankom Maksimović, a poslednje četiri i po decenije se skrasila u centru Beograda, odnosno na Vračaru.

Aleksandar Vučić čestitao je 109. rođendan baki Nadeždi/Foto: Tanjug

 

Decenijama je baka Nada ustajala u 6.00, a na počinak odlazila u 21.00. Dan je počinjala osveženjem i doručkom, uz obaveznu popodnevnu dremku, a zatim gledanje televizije ili primanje posete do vremena za spavanje.

O ishrani nikada nije vodila računa, uvek je volela da uživa u slanim i slatkim specijalitetima. Nije pušila i pila, kako je rekla jedino je pre šest godina zaradila povredu kuka, a imala je probleme s visokim pritiskom.

Od malih nogu se pridružila sokolskom društvu, a ljubav prema atletici i gimnastici negovala je čitavog života. Sa vežbanjem je nastavila čak i u drugom veku svog života, pa je uzimala oklagiju za vežbanje i strunjaču za pod.

Do pre par godina najstarija Beograđanka je skoro svakodnevno vozila sobni bicikl, ali doktorka joj je zabranila zbog površinskih kapilara i masnog tkiva. Često bi zaboravila na vreme, pa je vozila i preko 30 minuta.

Baka Nada je duže od četiri decenije bila u zasluženoj penziji, a nekada je radila kao nastavnica nemačkog i srpskog jezika, pa ne čudi njena strast prema čitanju i književnosti.

Baka Nadežda je iza sebe ostavila unučiće i praunučiće, koji žive po Srbiji ili u inostranstvu, a sa njima je ponajviše bila u kontaktu putem Vajbera, mada nikad nije krila da voli da koristi tablet.

Pored čitanja baka Nadežda je bila i ljubitelj muzike. Od muzike je najviše volela da sluša klasiku, na repertoaru su bili Bočeli, Pavaroti, Marija Kalas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Ramamti Ezer

17.04.2021. 14:42

Zaista je bio u pravu Božji sluga Mojsije, poznat po tome što je predvodio izlazak Jevreja iz ropstva u Egiptu. On je zapisao:" Naš životni vek je sedamdeset godina, a kod snažnijih osamdeset. Ali život nam je pun nevolje i tuge, godine brzo prolaze i mi nestajemo." Čak ako je ova baka i uživala u svom životu od 109 god. to je samo kap u moru večnosti! Ali drugi Božji sluga, koga Biblija naziva većim Mojsijem, Isus Hrist je rekao da njegov Otac i Bog, Jehova, ima veliku želju i neograničenu moć svetog duha, kojom može i hoće da uskrsne naše voljene mrtve. A Svemoćni Stvoritelj univerzuma i njegov ljubljeni slavni Sin, Kralj Isus ne mogu da lažu.

Maja

17.04.2021. 18:50

I od 70-tih godina prošlog veka, ona i suprug članovi Udruženja Oganj, opredeljeni za kremaciju kao ekološki i ekonomski prihvatljiviji način sahranjivanja.

Sveta

19.04.2021. 16:16

Nastavnica Nada Pavlović nam je predavala nemački u OŠ “Branko Radičević“ u Novom Sadu. Bila je pravedna, zahtevna, stroga i principijelna kao pedagog, a učenici baš takve nastavnike pamte. Zahvalni smo nastavnici Pavlović što nas je učila da u životu postoje dužnosti i obaveze koje se bez ikakvog izgovora moraju ispunjavati. Neka počiva u miru i neka joj je laka zemlja. Saučešće porodici.