REŠILI TAČNO JEDAN OD 20 ZADATAKA IZ MATEMATIKE: Sramotni rezultati gimnazijalaca i srednjoškolaca na probnoj državnoj maturi

Novosti onlajn

14. 04. 2021. u 18:28

PRVO pilotiranje državne mature u Srbiji doživelo je poražavajuće prizemljenje pošto su učenici trećeg razreda gimnazija i srednjih škola pokazali katastrofalno znanje na testovima iz srpskog jezika, matematike i ostalih predmeta.

РЕШИЛИ ТАЧНО ЈЕДАН ОД 20 ЗАДАТАКА ИЗ МАТЕМАТИКЕ: Срамотни резултати гимназијалаца и средњошколаца на пробној државној матури

Ilustracija Foto: I. Marinković

To je još jedan dokaz da je državna matura s pravom odložena i to ne samo zbog pandemije.

Državna matura je prema prvobitnom planu trebalo da se uvede još prošle školske godine, ali se od toga već drugu godinu zaredom odustaje zbog korone. Prema novom planu, državna matura bi trebalo zameni veliku maturu 2023. godine. Probna državna matura, ipak, je održana - krajem oktobra. Sudeći po rezultatima bolje da je i ona odložena.

Uspešniji u engleskom nego srpskom?!

Verovali ili ne, gimnazijalci su na testu iz matematike tačno rešili svega dva od 20 zadataka i tek svako treće pitanje iz srpskog jezika dok su srednjoškolci bili još gori pa su bez greške odgovorili na samo jedno pitanje iz matematike i na svako peto iz srpskog jezika.

Zanimljivo, gimnazijalci su bolji rezultat ostvarili na testu iz stranog nego iz maternjeg jezika jer su tačno rešili svaki drugo pitanje iz engleskog jezika.

Najbolji učenici na mađarskom jeziku

Kad smo već kod maternjeg jezika, najbolje su se pokazali učenici koji pohađaju nastavu na mađarskom jeziku pošto su na testu iz svog jezika bez greške rešili 65 odsto zadataka.

Skoro 40 odsto tačnih odgovora iz istorije i geografije

Generalno, gimnazijalci se nisu proslavili ni na testovima iz ostalih predmeta. Imali su oko 39 odsto tačnih odgovara iz istorije i geografije, zatim 30 procenata “štikliranih” rešenja iz fizike, 27 odsto iz biologije, a iz hemije 24 procenata tačnih odgovora.

S druge strane, srednjoškolci su uz srpski jezik i književnost polagali i pisani deo stručnog ispita. Najveći procenat tačnih odgovora iz stručnog ispita imali su učenici medicinskih škola, tačnije, ginekološko-akušerske sestre – oko 60 odsto, zatim slede medicinske sestre – vaspitači (51 procenat) pedijatrijske sestre (48), kulinarski tehničari (38) i tehničare štampe (37 odsto).

Jedinstven test, ali ne i rezultat imali su i učenici koji se školuju u području rada Elektotehnika – rešili su tačno trećinu zadataka. Najslabiji rezultat ostvarili su (ne)suđeni građevinski tehničari za laboratorijska istraživanja pošto su bez greške odgovorili tek na 14 odsto pitanja.

Testirano ukupno 4.067 učenika iz 202 škole

Inače, probna velika matura obuhvatila je ukupno 4.067 učenika koji trenutno pohađaju treći razred gimnazija i stručnih škola. Pilot testiranje je sprovedeno u 101 srednjoj školi, zatim u 50 gimnazija, 38 četvorogodišnjih stručnih škola, tri umetničke i u deset trogodišnjih obrazovnih škola.

Posle svega postavlja se najvažnije pitanje zbog čega su rezultati na ovim testovima bili toliko loši i da li bi učenici gimnazija i srednjih škola bili spremni za državnu mature sledeće godine da nije bilo pandemije?

"U prvom planu procedure, a ne zadaci i rezultati"

Direktor Prve ekonomske škole Milibor Saković koji je učestvovao u projektu pilotiranja državne mature smatra da rezultati probnog testiranja nisu zabrinjavajući.

- Testirane su, pre svega, procedure, a ne zadaci i rezultati. Dakle, najpre, smo hteli da uradimo provere šta koja komisija treba da radi, kako se distavljaju i dele testovi, kako se dežura tokom testiranja, ko i kako dežura… To je bilo neophodno kako bismo obezbedili ravnopravnost svih učesnika i naravno tajnost zadataka kada dođe do održavanja državne mature – apostrfora Saković.

Kako kaže, učenici i rezultati testova bili su u drugom planu.

- Učenici nisu imali nikakvu pripremu za ovo testiranje iako su na vreme obavešteni o tome. U mojoj upozorio sam učenike nekoliko odeljenja da će profesori posebno vrednovati njihov rezultat na testu i oni su solidno uradili zadatke. S druge strane, učenici odeljenja koje nisam na taj način motivisao gotovo su kolektivno izašli sa testa posle pola sata. Takođe, i zadaci na ovom testu su drugačije koncipirani u odnosu na nastavu. Zato smatram da je bolje što je državna matura odložena pogotovo u stručnim školama pošto je potrebno prilagođavanje na reformisani nastavni plan i program – naglašava Saković i dodaje da je druga probna državna matura, na kojoj je trebalo učenici da budu u fokusu, bila planirana za ovo proleće, ali je i ona odložena.

Neophodna temeljna priprema i učenika i nastavnika

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov razloge slabih rezultata na probnoj maturi traži u podatku da je 44 odsto gimnazijalaca odgovorilo da zadatke sa testova nisu imali tokom školovanja.

- To pokazuje u kolikoj meri se još razlikuju pitanja iz državne mature u odnosu na ona po nastavnom planu i program. Zbog toga je Forum beogradskih gimnazija još ranije tražio da se odloži državna matura dok god se ne sprovede temeljna priprema i učenika i nastavnika tom završnom ispitu. Nije dovoljno da se sprovede ubrzana obuka nastavnika od dva dana da bi se oni pripremili za reformisani nastavni plan I program – objašnjava Markov.

Državna matura prati PISA testove

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov razloge katasrofalnih rezultata na državnoj maturi traži i u nedovoljnoj motivaciji učenika.

- Oni su ove probne testove doživeli kao nametnut posao preko obaveza koje imaju odnosno kao nešto što nije toliko bitno. Treba imati u vidu da državna matura prati formu PISA testova koji se fokusiraju na suštinsko znanje, a ne znanje napamet. Takođe, pitanje je šta su učenici naučili u ove dve godine tokom onlajn nastave. Sve to zahteva promene principa i metoda rada u školama, a za to je potreban znatno duži period pripremanja i učenika i nastavnika. Možda čak i osmogodišnji period – objašnjava Markov.

Rezultati probne državne mature - srednje škole

predmet procenat tačnih odgovora

srpski jezik 20

matematika 5

Rezultati probne državne mature - gimnazije

predmet procenat tačnih odgovora

srpski jezik 35

matematika 10

Rezultati probne državne mature - srednje umetničke škole

predmet procenat tačnih odgovora

srpski jezik 24

Rezultati državne mature

predmet procenat tačnih odgovora

engleski jezik 50

istorija 39,44

geografija 38,94

srpski jezik 35

fizika 30,95

biologija 26,91

nemački jezik 24,13

hemija 24,02

matematika 10

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

zvrk5

14.04.2021. 18:41

Проблем је и што се не раде све области у свим школама у истом разреду.Никакве збирке нису штампане,ученици су од марта онлајн били,а и до октобра на комбинованом.Нико на испит не излази без припреме,тако да вњрујем да су се спремали,резултати би били бар за неку прелазну оцену. Литература из које се тренутно учи и то штосе на тестовима тражи нису баш усклађени.Наставницима нису дати тестови да виде бар на шта ученицима да скрену пажњу.Није баш у реду што се тако ради и испадају само деца крива.

Nikola Ćirilica

15.04.2021. 00:02

@zvrk5 - Деца нису ни за шта крива... Криви су родитељи, затим просветни систем и "права деце", па наставници.

miki

15.04.2021. 02:57

Kao nastavnik koji je proveo 35 godina u radu sa učenicima, po ko zna koji put postavljam molbu (zahtev); Dajte, objavite da vidimo kako izgledaju pitanja na Pisa testovima iz geografije (moja struka), srpskog jezika, biologije, matematike... Pa da znamo kako da učimo decu. Ovde, očigledno nema podudaranja onoga što deca uče - sa vrstama znanja koja se traže na tim testovima. I... dok je tako, neće biti bolje. A onda nek se jave nastavnici i profesori, da svojim komentarima nešto popravimo.

U stvari

15.04.2021. 08:24

На сајту Државна матура Србије између осталог "веома писменог" текста пише и: "Спровести анализу потреба како би се идентификовале конкретне потребе за обукама релевантних представника заинтересованих страна, у складу са њиховим компетенцијама и улогама у припреми и спровођењу завршних испита" Јел` може неко да ми објасни ову реченицу ? У ствари није потребно, то је накљукано општим којекаквим фразама тек да би нешто писало и изгледало "научно" ! За промену би ови "нааучници" могли те "високостручне" текстове да пишу на српском језику! Можда би у том случају било много јасније шта желе да кажу и шта да постигну оваквом државном матуром!

XY

15.04.2021. 10:38

Online...katastrofalno gradivo od kojeg polovinu mozemo odbaciti kao nepotrebno...smaranje ucenika svakojakim glupostima i uvidjanje mladih generacija da je to imbecilno gradivo sve vise dovodi do njihovog otpora ucenju besmislica....Ministarstvo mora hitno da prilagodi gradivo...ako ne zna kako neka ode do Nemacke,Austrije,Francuske...ovo je maltretiranje i ucenika i roditelja