MINISTARKA VUJOVIĆ: Već sledeće grejne sezone čistiji vazduh u Valjevu

Tanjug

30. 03. 2021. u 14:02

MINISTARKA zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas "Toplanu Valjevo", koja će nakon grejne sezone biti rekonstruisana, što će Valjevcima u velikoj meri smanjiti problem aerozagađenja, jer će toplana umesto mazuta koristiti ekološki prihvatljiviji gas.

МИНИСТАРКА ВУЈОВИЋ: Већ следеће грејне сезоне чистији ваздух у Ваљеву

Foto: Z. Jovanović

Vujović je istakla da će resorno ministarstvo podržati ovaj projekat sa 80 miliona dinara.

Kad se završe svi radovi uključujući i toplovod, stvoriće se uslovi da se na gradsku toplanu priključe i Zavod za javno zdravlje, Nacionalna služba za zapošljavanje i Istorijski arhiv, ali i manji objekti u blizini. Očekujem da će već u sledećoj grejnoj sezoni, građani Valjeva disati osetno čistiji vazduh, rekla je Vujović.

Ministarstvo će, dodala je, podržati i projekte ozelenjavanja u ovom gradu sa četiri miliona dinara, navedeno je u saopštenju.

- Odvojili smo značajna sredstva za smenjenje aerozagađenja širom Srbije, koja smo lokalnim samoupravama stavili na raspolaganje kroz konkurse. Želim da pohvalim gradonačelnika Gojkovića i njegov tim, koji su jednakom brzo reagovali i pripremili dobre projekte, na osnovu kojih smo Valjevu odobrili ukupno 84 miliona dinara - rekla je ministarka.

Ono što je naš zahtev ka svima koji su dobili sredstva, jeste da završe radove do sledeće grejne sezone, kazala je Vujović.

Ministarka je istakla da je u planu i duguročno rešavanje problema otpada u Valjevu i u celom regionu, što će se realizovati izgradnjom regionalnog centra za upravljanje otpadom Kolubara-Kalenić, projektom vrednim 26 miliona evra.

Planirano je da regionalni centar tretira otpad iz 11 lokalnih samouprava, a postoji mogućnost da se priključi još četiri. Tako rešavamo problem upravljanja otpadom za region u kojem živi više od pola miliona stanovnika. A sav otpad će biti tretiran po evropskim standardima. Mislim da građani Valjeva treba da budu zadovoljni, jer su pred nama veliki i važni ekološki projekti za ovaj kraj, poručila je Vujović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati