"MEDALJE OBAVEZUJU DA NASTAVIMO BORBU" - Odlikovani medicinari: Najteže pada kada gledamo lica uplašenih pacijenata koji se bore za dah

Tanjug

04. 03. 2021. u 15:28

MEDALjE nas obavezuju da nastavimo borbu, kažu odlikovani zdravstveni radnici koji su punih godinu dana na prvoj liniji fronta u borbi protiv epidemije korona virusa i navode da im najteže pada da gledaju lica uplašenih pacijenata koji se bore za dah i očekuju njihovu pomoć.

МЕДАЉЕ ОБАВЕЗУЈУ ДА НАСТАВИМО БОРБУ - Одликовани медицинари: Најтеже пада када гледамо лица уплашених пацијената који се боре за дах

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Među odlikovanima, kojima je medalje danas uručio predsednik Aleksandar Vučić, je bračni par Marija i Marko Zekić, koji od marta prošle godine rade u crvenoj zoni u Kliničkom centru Niš i kovid ambulanti Doma zdravlja u tom gradu.

Marija, medicinska sestra u Klinici za urologiju KC Niš, kaže da su i ona i suprug u početku bili uplašeni, jer se nije mnogo znalo o kovidu-19 i kako se prenosi, ali da su sve vreme podrška jedno drugom.

-U početku je bilo teško jer smo morali da se uklapamo sa smenama, retko smo se viđali, plašili smo se jer nismo znali mnogo o virusu, ali vremenom smo jedno drugom postali podrška u svemu, razmenjujemo savete i guramo dalje - ispričala je Marija novinarima posle ceremonije uručenja medalja.

Njen suprug Marko, fizioterapeut Doma zdravlja u Nišu, trenutno angažovan u kovid ambulanti na uzimanju uzoraka za testiranje na kovid-19 infekciju, ističe da im nije bilo lako da uskladite posao sa porodičnim obavezama i brigom o ćerki, kao i da ne donesu virus u kuću.

-Svaku priliku koristimo da razmenimo iskustva, da budemo uz ćerku koja je svesna cele situacije, a trudimo se da joj ne nedostaje pažnje i ljubavi, a sve to nije nimalo lako - kaže Marko.

Snagu da izdrže supružnici su pronalazili u porodici i podršci prijatelja, a podstrek će im biti, ističu, biti i medalje koje su danas dobili od predsednika Srbije.

-Ovaj orden će svakog dana da nas opominje da nastavimo dalje, da se trudimo da ostanemo isti ili da postanemo bolji, ako je to moguće. Ovo je ogromna čast koju nismo očekivali - rekao je Marko.

Predsednik Srbije je i posthumno odlikovao zdravstvene radnike koji su izgubili bitku boreći se za živote svojih pacijenata, a među kojima je i specijalista neuropsihijatrije Opšte bolnice Sremska Mitrovica dr Anđelko Bačvanin.

Njegova supruga primarijus doktor medicinskih nauka Ljilljana Stančetić Bačvanin je kroz suze zahvalila državi i predsedniku Vučiću na iskazanom poštovanju prema njenom suprugu, ali i svim lekarima koji se, kako kaže, nesebično daju i svakodnevno rizikuju svoje živote.

-Moj suprug je radio u Opštoj bolnici, nije bio u crvenoj zoni, ali i u zelenu zonu dolaze pacijenti koji su u inkubaciji ili ne znaju da su oboleli. Nije imao sreću da preživi virus, to je još jedna opomena da se svi moramo čuvati i pridržavati mera - rekla je Ljiljana, specijalista neurologije koja je i sama bila zaražena virusom.

Upozorila je da je kovid-19 nepredvidiva bolest čiji je ishod teško predvideti ističući da je smrt njenog supruga još jedna opomena da virus treba ozbiljno shvatiti.

- Svim kolegama želim mnogo uspeha u daljem radu. Žao mi je, ali i drago da je na ovaj način iskazano poštovanje svima koji rade ovaj posao - rekla je Ljiljana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)