"O' ZAGRLI ME SAD" BEOGRAD PEVA ZA ĐOLETA: Građani se okupili na Trgu Nikole Pašića - odaju počast velikom Panonskom mornaru (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

20. 02. 2021. u 18:16 >> 19:37

ČUVENI kantautor, Đorđe Balašević preminuo je juče 19. februara u 67. godini.

O ЗАГРЛИ МЕ САД БЕОГРАД ПЕВА ЗА ЂОЛЕТА: Грађани се окупили на Тргу Николе Пашића - одају почаст великом Панонском морнару (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: P.Milošević

Građani Beograda večeras su se okupili na Trgu Nikole Pašića kako bi upalili sveće i odali poslednju počast velikom umetniku.

Ispred spomenika na Trgu Nikole Pašića nalaze se Balaševićeve fotografije, uz cveće, plišane igračke, nekoliko mandarina transparent na kojem je napisana simbolična poruka iz njegove pesme "Odlazi cirkus", "Laku noć, dame i gospodo".

"Život baš ne zna šta je dosta... Voleće te i pamtiti i ovi moji 'neki novi klinci', Tara, Lena, Mia i moja prosta duša Slovenska", napisano je na jednoj od poruka koja se nalazi u naručju plišanog mede.

Reka ljudi je neprekidno pristizala da oda poštu svom favoritu i jasno je bilo da ne umeju da prihvate, ni da se pomire sa tim da njega više nema.

- Bio mi je kao drugi otac - kaže kroz suze jedna Beograđanka. - Upoznala sam ga slučajno ispred njegove kuće i osećala sam se kao malo dete. Bio je jako ljubazan i potpisao mi se u svesku koju čuvam kao najveću relikviju. Još uvek nisam svesna da ga nema. Ovo je ogroman gubitak.

Bračni parovi, ljubavni parovi, sa decom ili bez dece, starija gospoda i gospođe, mlade osobe, prijatelji u grupama, sa kućnim ljubimcima, svi su došli sa istom namerom, da se zahvale muzičaru na svemu što je za njih učinio putem remek dela od kompozicija koje su obeležile svačiji život na tlu bivše Jugoslavije.

Beograđani se opraštaju od Đorđa Balaševića ispred Sava centra u kojem je održao više od stotinu koncerata. Sve generacije i čitave porodice horski pevaju prepoznatljive Balaševićev hit „Ringišpil“ i „Slovenska“, pale sveće i ostavljaju poruke pred transparentom „Moj Beograd“.

Glasnim aplauzom i uzvicima „Bravo!“ okupljeni su odali počast Đorđu Balaseviću.

Sa improvizovanog razglasa puštena je pesma „Ne volim januar“.

Đorđe Balašević je poslednje velike koncerte imao krajem 2015. i 2016. oba puta u rasprodatoj Beogradskoj Areni (sa po 20 000 duša u publici), kao i seriju od sedam takođe rasprodatih nastupa u Kombank Dvorani decembra 2017. godine.

Ovo je samo jedno od mnogobrojnih okupljanja u Đoletovu čast koja su krenula neposredno nakon vesti o smrti čuvenog Panonskog mornara.

Foto: P.Milošević

Beograđani u Đoletovu čast

Okupljanja su ograniuovana i u Sarajevu, Zagrebu, Splitu, Rijeci ali i na stanici u Puli, koja je opevana u jednoj od njegovih velikih hitova.

Balašević je preminuo juče u Novom Sadu u 68. godini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024