ZAVOD TRAŽI "NACIONALNE" UDŽBENIKE: Izdavači uputili Ministarstvu predloge za izmene i dopune Zakona o školskim knjigama

Lj. BEGENIŠIĆ

18. 02. 2021. u 09:48

JAVNI izdavač treba da ima isključivo pravo i obaveze da štampa nacionalni komplet udžbenika. To su: udžbenici za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, odnosno srpski jezik i književnost od petog osnovne do četvrtog razreda srednje škole, "Svet oko nas" za prvi i drugi razred i "Priroda i društvo" za treći i četvrti razred osnovne škole i komplet udžbenika za sve razrede za istoriju i geografiju.

ЗАВОД ТРАЖИ НАЦИОНАЛНЕ УЏБЕНИКЕ: Издавачи упутили Министарству предлоге за измене и допуне Закона о школским књигама

Foto P. Milošević

Ovo je predlog izmena i dopuna Zakona o udžbenicima, koji je formulisao Zavod za udžbenike i uputio Ministarstvu prosvete nakon poziva države da se izdavači izjasne koje bi članove ovog propisa trebalo menjati i zašto. Rok da se dostave predlozi izmena i obrazloženje istekao je u sredu.

Vesna Pajević, izvršni direktor Izdavačkog sektora Zavoda za udžbenike, kaže za "Novosti" da je suština njihovog predloga isključivo pravo i obaveza javnog izdavača da priprema i izdaje udžbenike od nacionalnog značaja za osnovnu i srednju školu s ciljem očuvanja jezika i pisma, nacionalnog identiteta i kulturnog nasleđa srpskog naroda.

- Tako bi se podigao stepen verodostojnosti i tačnosti u udžbeničkim sadržajima ovih predmeta, što može biti, kao što se pokazalo prethodnih godina, upitno i delikatno - ističe Vesna Pajević.

Da neke odredbe Zakona treba menjati, slažu se i privatni izdavači.

Tako Boško Vlahović, vlasnik Izdavačke kuće "Eduka", ističe za naš list da je ovaj propis potrebno pažljivo preispitati kako bi se u nekim segmentima našla bolja rešenja.

- Ako već imamo slobodno tržište, treba ga pratiti i kontrolisati, kako bi bilo zdravo, a država za to ima mehanizme - kaže Vlahović. - O ovome bi trebalo da razgovaraju sve važne institucije, a nadam se da ćemo u narednom periodu ozbiljnu pažnju posvetiti ovoj temi, jer je reč o obrazovanju koje je jedna od ključnih društvenih oblasti.

Ministar prosvete Branko Ružić nedavno je za "Novosti" rekao da tržišna utakmica među izdavačima udžebenika nije loša i da doprinosi kvalitetu. On se izjasnio i da podržava stav da je potrebno posebno voditi računa o sadržajima udžbenika, pogotovu o sadržajima koji se odnose na pitanja istorije, kulture i identiteta našeg naroda.

- Verujem da do najboljih rešenja možemo doći dijalogom relevantnih učesnika - prosvetni radnici, izdavači, SANU. Nisam na strani nijednog izdavača. Na strani sam kvalitetnih i povoljnih udžbenika u koji su u službi nastavnog procesa i tržišne utakmice koja doprinosi tom kvalitetu - naveo je Ružić.

MINISTARSTVO: NISMO INICIRALI

MINISTARSTVO prosvete navodi da nije iniciralo izmene Zakona o udžbenicima, već kako i stoji u dopisu izdavačima, generalno sagledava zakonsku regulativu u cilju njenog unapređivanja.

- Iskazivanje interesovanja aktera van Ministarstva ne znači nužno ni da će se odluka o izmeni Zakona doneti, već da smo zainteresovani da sagledamo sve probleme koji se iznesu pred nas i da nastojimo da iste rešimo - navode u Ministarstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije