BUNA ZBOG BESPLATNIH KNJIGA: Besni "rat" na tržištu školskih udžbenika, posle akcije Fondacije "Alek Kavčić"

B. BORISAVLjEVIĆ

02. 02. 2021. u 11:14

POJAVA besplatnih elektronskih udžbenika Fondacije "Alek Kavčić" izazvala je "tektonski" poremećaj na tržištu školskih knjiga.

БУНА ЗБОГ БЕСПЛАТНИХ КЊИГА: Бесни рат на тржишту школских уџбеника, после акције Фондације Алек Кавчић

Novosti

Na adrese nekih škola stiglo je pismo Udruženja izdavača udžbenika u kome navode da će, ako izaberu ove udžbenike, postupiti suprotno Zakonu o udžbenicima, kao i da Kavčić potcenjuje njihovu i nastavničku stručnost. Iz Fondacije poručuju da je reč o "udžbeničkom kartelu koji zastrašuje prosvetne radnike, što je nedozvoljeni pritisak sa ciljem ostvarivanja enormnog profita preko grbače roditelja".

U dopisu upućenom direktorima i nastavnicima, piše da se biraju samo udžbenici koji se nalaze u Katalogu odobrenih knjiga, a da među njima nema pdf fajlova Fondacije, niti je ona navedena kao nosilac izdavačkih prava. Cena štampanja od dva dinara po stranici, po oceni izdavača, sa uračunatim pdv i troškovima dostave, neće biti povoljnija u odnosu na prosečnu cenu udžbenika.

- Odabirom pdf fajlova sa sajta Fodacije, škola bi mogla doći u situaciju da ne može da nastavi proces digitalizacije - navode izdavači. - U svojim nastupima Kavčić poziva roditelje da vrše pritisak na nastavnike da biraju pdf fajlove, čime ponižava njihovo znanje i sposobnost da procene kvalitetan materijal.

Kavčić u svom odgovoru ističe da nigde u Zakonu o udžbenicima ne stoji da se ne sme okačiti na internet u pdf formatu:

- Svi udžbenici okačeni na sajtu odobreni su od Ministarstva prosvete - navodi Kavčić. - Ne postoji klauzula u zakonu, koja ne dozvoljava cenu knjiga od nula dinara. Izdavači, čije pisanje udžbenika sponzoriše Fondacija će, zaista ponuditi tržišnu cenu štampe i distrubucije ukoričenog udžbenika, od samo dva dinara po stranici, sa pdv. Zakon jasno kaže da udžbenici koji imaju broj i datum izdavanja rešenja o odobrenju rukopisa, ulaze u katalog, a svi udžbenici na sajtu to imaju.

"Udžbenički kartel" sačinjen je samo od izdavača predvođenih nemačkim "Kletom" i hrvatskim BIGZ-om, te tu nema državnog Zavoda i drugih malih izdavača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!