SRBI HRLE NA ZIMOVANJE: Pred nama neradni dani, gužve na rampi kod Preljine - evo zašto je to posebno opasno

Novosti online

12. 02. 2021. u 16:59

ZASTOJI na naplatnoj rampi u Preljini već se formiraju, saopštilo je JP "Putevi Srbije".

СРБИ ХРЛЕ НА ЗИМОВАЊЕ: Пред нама нерадни дани, гужве на рампи код Прељине - ево зашто је то посебно опасно

Foto: I. Marinković

Glavni uzrok zadržavanja od 20 minuta je činjenica da je veliki broj građana pohrlio na zimovanje tokom predstojećih neradnih dana zbog državnog praznika i produženog vikenda.

To može predstavljati potencijalnu opasnost u narednom periodu, pošto je gotovo sigurno da će gužve na srpskim planinama dovesti do porasta broja zaraženih virusom korona.

O tome su govorili na današnjoj konferenciji epidemiolog Predrag Kon i pukovnik dr Ivo Udovičić, koji su konstatovali da nema ni govora o popuštanju mera, kao i da će biti pojačan inspekcijski nadzor u zimovalištima.

- Primetno je pogoršanje situacije, ono na sreću nije naglo, već postepeno. Jasno je i na primeru jedne beogradske opštine da su zimovališta mesta povećanog rizika. Svako ko sada odlazi na planine, mora da zna da je povećan rizik od zaražavanja - naglasio je epidemiolog.

Kon je rekao da se uveliko razmišlja i o pooštravanju mera, i da će se videti u narednom periodu na šta će se tačno odnositi.

- Jasno je da ćemo tek videti posledice produženog vikenda i praznika. To neće biti vidljivo odmah, zato što se ljudi tada manje testiraju, ali posle toga ćemo videti posledice našeg ponašanja. Mi moramo da upozoravamo i da prenosimo informacije o povećanom riziku - rekao je Kon, i otkrio da je sadašnji skok zaraženih posledica lepog vremena koje je bilo prethodnih dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!