KOVID-PASOŠI NA MALA VRATA: I pored nedoumica, neke zemlje EU se odlučuju za uvođenje sertifikata za imunizaciju od korone

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

08. 02. 2021. u 22:35

KOVID-pasoši bi mogli da postanu realnost u EU, i pored toga što o tome trenutno nema konsenzusa u Briselu, a svemu se protive i u SZO. Prve zemlje već su počele eksperimentalnu primenu ovog pravila. Na evropskom tlu, to je premijerno uradio Island. Iako ova zemlja nije članica EU, jeste šengenskog prostora, a za njima su već sa sličnim idejama krenula Švedska i Danska.

КОВИД-ПАСОШИ НА МАЛА ВРАТА: И поред недоумица, неке земље ЕУ се одлучују за увођење сертификата за имунизацију од короне

Foto AP

Na Islandu su uveli elektronski sertifikat koji služi da bi se olakšala putovanja i prelasci granica. Švedska je najavila da će sličan kovid-pasoš da uvede u junu, a Danska za tri-četiri meseca. U ovim zemljama, osim za putovanja, legitimacija bi mogla da služi i za prisustvovanje sportskim i kulturnim manifestacijama. U Danskoj, i za odlazak u restorane.

Cilj ovakvog dokumenta je, kako ističu vlasti zemalja u kojima polako stupa na snagu, da se društvo što pre vrati u pređašnje stanje i povrati život pre pandemije.

U EU vlada podeljenost po ovom pitanju. Prema dosada iskazanom raspoloženju, 11 zemalja članica su već na putu da uvedu kovid-pasoše, a sedam ima nameru da to učini. Grčka je za, zbog turizma. Italija i Velika Britanija su neodlučne, Belgijanci smatraju da je polemika preuranjena. U Francuskoj i Nemačkoj se trenutno vodi velika debata u društvu, iz zdravstenog, ali i političkog, etičkog i tehničkog ugla.

Neka pitanja zaista ostavljaju dilemu. Šta raditi s osobama koje zbog alergije ili nekih drugih zdravstvenih razloga ne mogu da prime vakcinu? Bilo bi to krajnje nekorektno i prema onima koji žele da se vakcinišu, ali još ne mogu da stignu na red, zbog nedostatka cepiva. Tu je i tajnost zdravstvenih podataka do kojih bi na ovaj način lako mogli da dođu internet-giganti.

Ima i niz drugih nedoumica. Da li će, na primer, važiti ruske i kineske vakcine, koje trenutno ne mogu ni da se nađu u EU, sa izuzetkom Mađarske? Ili, hoće li isti tretman imati sve "zapadne" vakcine, zavisno od toga koliku efikasnost imaju u odnosu na nove sojeve? I ko će utvrditi tačnost efikasnosti?

Ipak, realnost je takva da građani, brinući za bezbednost sve više naginju ovoj mogućnosti. U Francuskoj bi tako 52 odsto uvelo kovid-pasoše za korišćenje gradskog saobraćaja, 50 odsto za odlazak na posao, a 45 odsto za ulazak u prodavnicu.

Od zemalja van EU, posedovanje vakcinacijskog pasoša je neophodno za ulazak na Sejšele još od sredine januara. Prelaženje granice je dozvoljeno samo onima koji su primili drugu dozu najmanje dve nedelje pre dolaska. I Izrael je već napredovao u uvođenju kovid-sertifikata. Dobiće ga svi sedam dana posle primanja druge doze. Vlasnicima ovog dokumenta biće omogućeno da izbegnu karantin posle kontakta sa zaraženom osobom ili da uđu u "crvenu zonu" gde je procenat inficiranih visok, ali i da prisustvuju sportskim i kulturnim okupljanjima, idu u restoran, tržne centre, hotele...

PREGOVORI SA IZRAELOM

SAJT francuskog radija Frans enfo preneo je da Izrael već pregovara sa Grčkom o uvođenju sertifikata o vakcinaciji između dve zemlje, što bi omogućilo putnicima u oba pravca da budu oslobođeni karantina. Isti sajt najvodi da Izrael u tom smislu razgovara i sa Rumunijom, Srbijom, Kiprom i Sejšelima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna