OSTALI BEZ PARA, HRANE I SMEŠTAJA: Grupa od 20 građevinskih radnika iz Turske zbog neisplaćenih zarada, kako tvrde, "zarobljena" u Kraljevu

G. ĆIROVIĆ

06. 02. 2021. u 10:37

PARA nemamo ni da ostanemo u Srbiji, ni da se vratimo kući u Tursku. Zalihe hrane su nam na izmaku, a iz trenutnog smeštaja u najkraćem roku moramo da se iselimo jer stanodavcu nije plaćena kirija. Duguju nam u proseku tri plate, a ukupan iznos je oko 70.000 evra.

ОСТАЛИ БЕЗ ПАРА, ХРАНЕ И СМЕШТАЈА: Група од 20 грађевинских радника из Турске због неисплаћених зарада, како тврде, заробљена у Краљеву

Foto G. Šljivić

Gotovo uglas, ovako, za "Novosti", svoju tešku situaciju objašnjavaju građevinski radnici iz Turske, njih dvadesetak, angažovani na izgradnji stanova za pripadnike službi bezbednosti u Voćarevim livadama u kraljevačkom naselju Ribnica.

- Krajem prošlog meseca prestali smo da radimo jer tražimo da nam se plati ono što nam se duguje. Na gradilištu u Kraljevu smo ukupno četiri meseca, a plaćen nam je samo jedan. Ni prevoz nam nije plaćen, pa smo iz Mataruške Banje gde smo smešteni pešice išli na gradilište. Bilo nas je oko šezdeset u početku, neki su otišli u Beograd, neki u Novi Sad, a neki su uspeli da se vrate kući. Mi bez para ne možemo jer nemamo ni za kartu, ni za obavezni PCR test - kaže Volkan Aćif, jedan od turskih radnika sa kojima smo razgovarali u Mataruškoj Banji, nadomak Kraljeva.

Posredstvom jedne firme iz Izmira, turski radnici su, kako kažu, u oktobru prošle godine najpre stigli u Niš. Preko niškog "Global inžinjeringa" deo radnika je potom upućen na rad u Beograd, a drugi u Kraljevo. Kako kažu, obećana im je plata od 800 do 1.200 evra mesečno uz plaćen smeštaj i hranu.

- Prva plata nam je isplaćena na ruke, i od tada nismo ništa primili. Slušamo izgovore kako niko za nas nije odgovoran. Izvođač radova nas upućuje na podizvođače, a oni na investitora, odnosno Vladu Srbije koja, navodno, nije uplatila novac. Žalili smo se i Ambasadi Turske u Beogradu, obećali su da će sve biti brzo rešeno, ali se ništa ne dešava. Želimo samo ono što nam duguju i da se vratimo u Tursku - dodaju ogorčeni radnici.

U valjevskoj građevinskoj firmi "Kej", izvođaču radova na izgradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Kraljevu, s druge strane, naglašavaju da oni nisu dužni da isplate radnike iz Turske jer ih nisu ni angažovali, već su to učinili podizvođači.

- Nije ovo problem od juče. Mi smo sve naše ugovorne obaveze ispunili, plaćajući čak i ono što nismo morali. Na sastanku sa pomenutim radnicima u turskoj ambasadi ponudili smo da ih preuzme i ubuduće plaća naša firma, ali su se oni bukvalno ucenjivački ponašali zahtevajući neprihvatljive, astronomske cene rada, u potpunoj suprotnosti sa ugovorima. I predstavnici ambasade su bili zatečeni takvim ponašanjem i na tome je sve ostalo - kaže, za "Novosti", Filip Maksimović, direktor firme "Kej". - O svemu smo dopisom obavestili naše nadležne institucije. Učinili smo sve da se ova situacija prevaziđe, ali ne možemo da pristanemo na nešto što bi našoj firmi, ni krivoj, ni dužnoj, nanelo ogromnu štetu.

INDIJCI OTIŠLI

SLIČAN problem sa isplatom zarada u avgustu prošle godine imala je i grupa indijskih radnika, angažovanih na privremenom radu u kraljevačkom građevinskom preduzeću "Nikolić d.o.o.". Njima su u proseku dugovali od četiri do šest plata, a problem je rešen tako što im je isplaćen deo duga, nakon čega je većina Indijaca, uz brojne peripetije zbog epidemiološke situacije, otišla kući.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

ZEMLJOTRES KOD NIKŠIĆA: Žarište locirano na dubini od 12 kilometara