BELA KNJIGA - PRIRUČNIK DOGMATIZMA I ANTISRPSTVA: Dokument CK SKH iz 1984. bio je uzurpacija prava na slobodu stvaralaštva i istraživanja

I. M.

26. 01. 2021. u 17:14

IAKO je prošlo bezmalo četiri decenije od pojave takozvane Bele knjige, ona je još na izvestan način tu negde oko nas, da nas podseti na jedno prohujalo rigidno vreme sa posledicama koje dopiru do naših dana.

БЕЛА КЊИГА - ПРИРУЧНИК ДОГМАТИЗМА И АНТИСРПСТВА: Документ ЦК СКХ из 1984. био је узурпација права на слободу стваралаштва и истраживања

Arhiva

Mada je reč o jednom od najopskurnijih spisa iz poslednjeg razdoblja Jugoslavije, ona je istorijski dokument o kome treba pisati da bismo što jasnije i objektivnije dobili sliku o procesu nastanka jugoslovenske drame.

Materijal Centra za propagandu SK Hrvatske po logici sistema iz kojeg je proizašao uvod u akciju Partije što je nagoveštavalo i nekakve represivne mere prema autorima koji su se našli na listi nepoćudnih. Do toga nije došlo ne pobedom razuma već iz ukupnih odnosa u jugoslovenskoj zajednici i što je većina obeleženih stvaralaca bila iz SR Srbije, a "optužnica" je nastala u radionici Stipe Šuvara u Zagrebu.

USTAVOM iz 1974. godine, koji je uzgred bio i ostao u pravničkoj praksi, najkomplikovaniji ustav na svetu, došlo je do konfederalizacije Jugoslavije, a Srbija je dovedena u neravnopravan položaj prema ostalim republikama i pokrajinama. Sveukupni odnosi u zemlji proizveli su poprilične napukline između republičkih i partijskih rukovodstava. Srbija je, još za života Josipa Broza, pokušala da naknadnim amandmanima, koliko-toliko, pobolja svoj položaj, ali njeni zahtevi, adresirani na partijski vrh su odbijani.

POSLE Brozove smrti postalo je još jasnije koliko je "krhko bilo komunističko bratstvo" i da se "jedinstvo naroda i narodnosti" zaputilo u istoriju. Pitanje ustavnog položaja nije se moglo otvoriti, a kamoli rešiti unutar Saveza komunista Jugoslavije jer je u njemu i dalje vladao Titov duh. U takvoj atmosferi razgovori o ponižavajućem položaju Srbije i srpskog naroda iz kuloarskih krugova počinju da se sele na stranice knjiga, književnih časopisa, novina...

I TU na scenu stupaju čuvari konfederalnog i separatističkog duha iz Zagreba. Formiraju crnu listu srpskih književnika, novinara, slikara, filmskih i pozorišnih režisera, publicista i proglašavaju ih "ustavoreformatorima", "liberalima", "restauratorima građanskog društva", "srpskim nacionalistima", "unitaristima". A mnogi od njih su hteli samo malo više Jugoslavije i malo više slobode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju