AKCIJA CRVENOG KRSTA: 100 sadnica za 10.003 ljudi nestalih tokom sukoba u bivšoj SFRJ

V.C.S.

10. 12. 2020. u 20:32

MEĐUNARODNI komitet Crvenog krsta zasadio je 100 sadnica drveća u znak sećanja na osobe nestale tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, tokom 90-ih, saopštilo je MKCK.

АКЦИЈА ЦРВЕНОГ КРСТА: 100 садница за 10.003 људи несталих током сукоба у бившој СФРЈ

Foto. EPA

Od 1991. godine, kada je izbio prvi sukob u bivšoj zajedničkoj državi, od 35.015 prikupljenih pojedinačnih zahteva za traženje koje su otvorili članovi porodica nestalih, porodice 25.012 nestalih su dobile odgovore o svojimčlanovima, ali se još uvek traga za 10.003 lica.

MKCK je pre dve godine pokrenuo petogodišnji plan. koji podrazumeva traženje informacija u arhivama međunarodnih organizacija i vojnih jedinica prisutnih na terenu tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, koje bi mogle da dovedu do otkrivanja grobnih mesta nestalih. Međutim, u 2018. godini pronađeno je i identifikovano 111 ljudi, prošle godine 218, a od početka godine do sada samo 43 osobe.

- Zasađivanjem sadnica odajemo počast nestalima iz 90-ih. One služe kao podsetnik svima nama da treba da učinimo više kako bismo pomogli porodicama i zajednicama koje još čekaju odgovore da bi pronašle svoj mir, suočile se sa prošlošću i krenule napred. Svaka od ovih 100 sadnica Zahvaljujemo se gradskim vlastima Beograda što su nam se pridružile u obeležavanju sećanja na nestale osobe - rekla je Jelena Stijačić, šef Regionalne delegacije MKCK u Beogradu.

MKCK je pozvao vlasti iz regiona i međunarodne aktere da nastave da ulažu napore i pretražuju rhive i dokumenta koja su dostupna iz tog perioda, kako bi pronašli informacije korisne za pronalaženje što većeg broja nestalih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri