ŽRTVE DATE ZA SLOBODU NE SMEJU DA SE ZABORAVE: Pomenom poginulim u Baricama počele Okotobarske svečanosti u Brodu

Vid BLAGOJEVIĆ

03. 10. 2020. u 22:26

PRE 28 godina, 7. oktobra je oslobođen Brod od muslimansko hrvatskih snaga, a tim povodm danas su započele Oktobrske svečanosti u ovom mestu.

ЖРТВЕ ДАТЕ ЗА СЛОБОДУ НЕ СМЕЈУ ДА СЕ ЗАБОРАВЕ: Пoмeнoм пoгинулим у Бaрицaма пoчeлe Oкoтoбaрскe свeчaнoсти у Брoду

Foto: V. Blagojević

Danas je na spomen-obeležju u Baricama kod Broda služen pomen poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata sa područja ove mesne zajednice, kao i iz Kozarske Dubice, Oštre Luke i drugih opština, koji su učestovali u vojnim operacijama za oslobođenje Broda. U tim borbama iz Barice poginulo je 10 boraca, iz Kozarske Dubice 18, a iz Oštre Luke koja je nekada bila deo Sanskog Mosta 12 boraca.

Odlučujća bitka za Brod vodila se za kotu Kostreš. Kako je tada bilo najbolje znaju učesnici te bitke, a jedan do njih je Pero Šiljak iz Kozarske Dubice, bivši borac 11. Dubičke brigade. On kaže da su tada po tri - četiri neprijateljske granate padale na kvadratni metar.

- Mnoga ratišta smo prošli, ali Kostreš se ne može porediti. To su bile žestoke bitke, nije bilo za izdržati. Tada sam bio komandir voda. Imali smo prvi napad, pa nismo uspeli, nakon čega smo skupili snage za drugi napad posle desetak dana i tada smo zauzeli Kostreš. Nažalost, 18 mojih Dubičana ovde je poginulo. Uvek dođem da evociram uspomene, poklonim se mojim saborcima i drugovima. Oni su dali najvrednije za ovu državu, svoj život- naglasio je Pero Šiljak.

U Barici i na Kostrešu vođene su žestoke borbe za oslobođenje Broda i izlazak na reku Savu, severnu granicu Republike Srpske. U tim bitkama veliki broj srpskih boraca svoje živote je ugradilo u temelje svetinje koja se zove Republika Srpska.

Foto: V. Blagojević

- Posle će se pokazati da su borbe bile žestoke i dugotrajne radi sakrivanja zločina koji su počinili zločinci u Brodu. Po oslobođenju je zatečene su masovne grobnice, logori u srednjoj školi i robnoj kući, kao i mnoga druga stratišta, da ne spominjem materijalnu štetu i pljačku naroda koju je napravila okupatorska vojska - naglasio je Radoslav Kokić predsednik Skupštine Boračke organizacije Broda.

Dragoljub Ćibić predsednik Boračke organizacije opštine Kozarska Dubica bio je tada takođe borac 11. Dubička brigada koja je učestvovala u operacijama 1992. godine.

- U to vreme vođene su žestoke bitke za odbranu prostora od Dervente, Kostreša, Barice do oslobođenja Broda. Svi borci su dali ogroman doprinos u oslobođenju ovih prostora od neprijatelja kojim je želeo da zavlada trajno. Onaj ko nije preživeo Kostreš ne zna šta je rat – zaključio je Ćibić.

Sa pomena u Baricama poručeno je da se nikada ne smeju zaboraviti životi boraca koji su stovorili Republiku Srpsku, niti njihove porodice i potomci.

Foto: V. Blagojević

-Ne smemo zaboraviti našu prošlost, niti onu iz Prvog i Drugog svetskog rata, niti ovu čijim žrtvama se danas klanjamo - rekao je Ilija Jovičić načelnik opštine Bord.

Prema podacima Boračke organizacije, iz Broda je u stvranju Republike Srpske učestvovalo više od 2.500 boraca, 244 su poginula, a više od 500 ih je ranjeno. Oslobađanjem Broda završena je višemesečna operacija „Koridor života“ koja je počela 14 juna 1992. i kojom je spojena kopnenim putem Srpska sa Srbijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!