ZA ULAZAK U SRBIJU TEST ILI KARANTIN? Medicinski deo Kriznog štaba insistira na protivepidemijskim merama pred praznike

B. RADIVOJEVIĆ

09. 12. 2020. u 08:00

AKO se samo 1.000 ljudi koji za praznike dođu u Srbiju razboli od kovida, njih 200-300 moraće u bolnicu, i za to nam onda treba gotovo ceo jedan kovid--centar, a svi su već puni.

ЗА УЛАЗАК У СРБИЈУ ТЕСТ ИЛИ КАРАНТИН? Медицински део Кризног штаба инсистира на противепидемијским мерама пред празнике

Foto Tanjug

To bi bio dodatni udar na već prenapregnute bolničke kapacitete, i zato i Srbija, kao što su to već uradile mnoge zemlje, mora da uvede kontrolu pre nego što dijaspora počne da dolazi za praznike. Izvor "Novosti" iz Kriznog štaba, koji ukazuje na opasnost od ovakvog mogućeg razvoja događaja kaže da bi odluku trebalo doneti što pre, već do kraja ove, najkasnije početkom sledeće nedelje, i očekuje da će do tada biti održana sednica Kriznog štaba, koja još nije zakazana.

Iako Srbija nije uvodila posebne mere za ulazak ni kad je kod nas bilo mirno, dok je u okruženju korona buktala, medicinski deo Kriznog štaba izričit je, kako "Novosti" saznaju, da to sada mora da se uradi.

- Granice ne mogu da se zatvore. Mi već imamo sanitarni nadzor za strance i naše državljane koji dolaze iz država sa velikom učestalošću inficiranja, a to su u ovoj fazi pandemije gotovo bez izuzetka sve zemlje, ali to nije dovoljno - navodi naš izvor. - Mora da se napravi ozbiljna priprema, da se uvedu karantin i izolacija, PCR test ne stariji od 72 sata.

Srbija u poslednjih sedam dana beleži visoku stopu incidence kovida 19 sa 724,3 slučaja na 100.000 stanovnika, dok Hrvatska ima 582,4, Crna Gora 540,7, Slovenija 497,8... U zemljama odakle dolazi naša dijaspora epidemiološka situacija je nešto povoljnija. Učestalost infekcije u Austriji je 266,5 slučajeva na 100.000 stanovnika, u Italiji 238,6, Danskoj 193,2, Nemačkoj 156,2, Francuskoj 110,3... Ali, i sve te zemlje odavno su u crvenoj kovid--zoni, zbog čega su i uvele "filtere" na granicama, pa upravo zbog toga mnogi naši državljani neće dolaziti za praznike, zbog mera koje bi ih dočekale u zemljama boravka, što je u većini njih obavezan kućni karantin. To mnoge može da odvrati od puta, pogotovo što za vreme karantina moraju da troše slobodne dane.

Austrijska štampa već piše da ova zemlja za božićne praznike planira da uvede stroge mere za putnike, koji bi po povratku iz zemalja sa stopom obolevanja od kovida većom od 100 na 100.000 stanovnika, morali u karantin na 10 dana.

- Zbog mera koje mnoge zemlje imaju odranije ili ih sada uvode, ne očekujemo da će dijaspora za praznike doći u broju kao prethodnih godina, ali to nas ne opravdava da ne preduzmemo protivepidemijske mere - objašnjava naš izvor. - Mi iz medicinskog dela štaba smo ostalima već rekli kako bi to trebalo da izgleda, ali o tome nismo odlučivali na prošloj sednici, jer je bilo važnije da uvedemo mere koje će zaustaviti širenje infekcije unutar zemlje. Kao što imamo sanitarni nadzor, koji podrazumeva javljanje nadležnom epidemiologu i praćenje zdravstvenog stanja, tako sada teba da uvedemo obavezan PCR test za one koji ulaze u zemlju, ali i za naše građane koji putuju u inostranstvo. Znači, već na granici mora da bude jasno: obavezan PSR test ili karantin za one koji ga nemaju, i da li karantin može da se prekine, da osoba eventualno uradi PCR test kojim potvrđuje negativnost na koronu.

TRI PUTA VIŠE U BOLNICAMA

U BOLNICAMA imamo gotovo dvaput više pacijenata nego u drugom naletu virusa - čak 8.317. Tačno mesec dana ranije u kovid-centrima imali smo 2.549 obolelih. Tada je na respiratorima bilo 106 pacijenata, a u utorak ih je bilo 289.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a