NA RASPUST OD SVETOG NIKOLE? Učenici u celoj Srbiji zimski predah imaće u isto vreme, pauza u nastavi mogla bi da bude produžena

Lj. BEGENIŠIĆ

14. 11. 2020. u 08:33

НА РАСПУСТ ОД СВЕТОГ НИКОЛЕ? Ученици у целој Србији зимски предах имаће у исто време, пауза у настави могла би да буде продужена

Đaci čekaju datum

ZIMSKI raspust za đake na celoj teritoriji Srbije, najverovatnije će početi 25. decembra, mada nije isključena ni opcija da đački odmor počne već od Svetog Nikole, odnosno da poslednji radni dan u prvom polugodištu bude 18. decembar.

Ovo su, kako saznaju "Novosti", varijante o kojima se razmišlja u okviru borbe protiv virusa korona, ali zasada nema konačne odluke.

Prema važećem školskom kalendaru, đaci u Vojvodini svakako treba da se raspuste 23. decembra, uoči katoličkog Božića, a u klupe da se vrate 18. januara 2021. Za učenike u Centralnoj Srbiji raspust je planiran u dva dela - prvi deo odmora predviđen je od 31. decembra do 8. januara, posle čega sledi vikend, pa bi prvi radni dan bio 11. januar 2021. godine. Drugi deo u školski kalendar upisan je od 1. do 16. februara.

- Zbog epidemiološke situacije Krizni štab će predložiti da sva deca istovremeno budu na raspustu, samo je pitanje koji datum će biti izabran za početak odmora. Takođe, trajanje od tri nedelje, koliko je predviđeno za vojvođanske đake moglo bi da bude produženo na četiri. To ne bi bilo ništa novo, jer je prethodne dve godine zimski raspust u februaru bio produžavan za po sedmicu zbog sezonskog gripa. Nije čak isključena ni mogućnost da se deca odmaraju sve do kraja januara - kažu sagovornici "Novosti".

Konačna odluka zavisiće i od situacije u školama. Zasada je stanje pod kontrolom, a broj obolelih zanemarljivo je mali u odnosu na ukupan broj nastavnika i dece. Ipak, odlučeno je da od ponedeljka sve škole, umesto jednom sedmično, podatke o obolelim đacima i prosvetarima školskim upravama dostavljaju svakodnevno. Ti podaci dolaze u Ministarstvo prosvete koje ih dostavlja Kriznom štabu.

Predsednik Sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković smatra da nije problem broj zaraženih u školama, već broj onih koji su u izolaciji.

- Zaražavanje nije veliko, ali je izolacija mnogobrojna - kaže Jasna Janković. - Prosvetari ili deca koja su bila u kontaktu s nekim ko je inficiran virusom moraju u izolaciju dve nedelje. Takvih prosvetnih radnika je dosta i u mnogim školama nema ko da ih menja, pa je pitanje da li sistem može dugo izdržati. To može biti jedan od razloga da deca odu na raspust dosta ranije nego što je planirano - kaže Jasna Janković.

VIRUS IDE SA ODRASLIH NA DECU

DA je izvesno spajanje zimskog raspusta za đake u Vojvodini i Centralnoj Srbiji nedavno je rekao i dr Predrag Kon.

- Raspusti su važni zbog prekida mogućnosti transmisije, ali prvenstveno virusa gripa. On se najviše prenosi kod školaraca, pa tek onda ide na odrasle. Kod virusa korona imamo suprotan proces, sa odraslih na najmlađe - rekao je Kon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Deki

14.11.2020. 16:42

Izmisljaju pravila samo da skole rade.Kakva veze ima broj obolelih sa ukupnim brojem.Prvo je receno kada jedan oboli citavo odelenhe onlajn pa onda ne nego dva u grupi i.t.d

Vesna

14.11.2020. 17:47

Pa koji je smisao on line nastave? Valjda se na nju prelazi kada je pandemija eskalirala. Čemu raspust od 18 decembra. Upropastismo generacije dece. Neka imaju bar obavezu da prate on Line nastavu da ne budu zaludni. Ljudi prizovemo se pameti.

Tanja

14.11.2020. 21:03

Ovo je strasno treba odmah deca na onlajn mngi su zarazeno idu ulicom ni maske nemoze a pozitivni su nece da kazu kriju kada padnu u bolnicu onda se zna

Vuk

15.11.2020. 15:37

Ovo je bezveze.Deca trebaju da idu na raspust od 18.decembra .A ne kao u centralnoj Srbiji.U februaru i onako neće biti puno zaraženih.Sada je dostigao frhunac.Neka deca idu još bar mesec dana u skolu.Pa neka svi odu na raspust.