"SPLENDID" VRAĆEN, ALI IDE NA AUKCIJU: Nekada elitni hotel uništen je u privatizaciji, pa stari vlasnici moraju da ga prodaju

V. C. S.

29. 10. 2020. u 11:00

NEKADA čuveni hotel "Splendid", u najbližem komšiluku Starog dvora, odnosno Skupštine grada Beograda, danas će se naći na aukciji. Posle poništene privatizacije i žestoke petogodišnje sudske borbe, hotel je vraćen 2017. godine naslednicima predratnih vlasnika, ali potpuno očerupan. Nemoćni da mu vrate stari sjaj, naslednici su na kraju oglasili prodaju.

СПЛЕНДИД ВРАЋЕН, АЛИ ИДЕ НА АУКЦИЈУ: Некада елитни хотел уништен је у приватизацији, па стари власници морају да га продају

"Splendid" je sagrađen u strogom centru Beograda

- Od hotela, pre tri i po godine, vraćeni su nam samo goli zidovi. Čak su i liftovi odneti. Nismo, po Zakonu o restituciji, imali pravo na bilo kakvu odštetu. Posle tri godine, jedino rešenje ispala je prodaja. Ukoliko ga ne prodamo iz prvog puta, početna cena pada za 20 odsto - kaže Miodrag Erac, jedan od vlasnika.

Početna cena hotela je, inače, oko dva i po miliona evra, odnosno 2.000 evra po kvadratu. Erac dodaje da je trebalo još prošle godine da bude prodat, ali je to prolongirano zbog nekih nesuglasica među naslednicima. A onda je došla korona i sve stopirala na izvesno vreme.

- Mi smo ispali "srećni dobitnici" jedne neuspele privatizacije - komentariše Erac.

Borba za hotel trajala je od 2002. do 2017. godine, a na rešenje o povraćaju Agencije za restituciju država se žalila, sve dok Upravni sud nije "presekao". Tako je zdanje na kraju vraćeno potomcima kumova Živote Lazarevića i Trifuna Jovanovića, kojima je posle Drugog svetskog rata oduzet.

Uprkos svemu, sve je nekako funkcionisalo do 2008. godine, kada je, posle neuspele privatizacije, hotel počeo ubrzano da propada. Godinama je bio zakatančen, a preduzeće "Splendid" u stečaju. Agencija za privatizaciju je svojevremeno, uprkos protestima naslednika, prodala hotel za 1,1 milijardu dinara, što je kupac trebalo da isplati u šest rata.

Pošto nije ispunio obaveze, ugovor je raskinut. Tada je kupac napustio hotel i iz njega izneo bukvalno sve što se moglo izneti, pa su jedini stanari godinama bili samo golubovi.

Vlasnici dobili očerupan i oštećen hotel

ATRAKCIJA S RAZGLEDNICA

ŽIVOTA Lazarević i Trifun Jovanović, krojači i kumovi, podigli su od životne ušteđevine "Splendid" na svom placu, prekoputa Starog dvora, 1923. godine. Hotel je bio prava atrakcija i često se mogao videti na predratnim razglednicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN DIVLJIH VRSTA: Očuvanje bioraznolikosti za budućnost