ĐACI PILOTIRAJU KROZ GRADIVO: Poslednje pripreme za probni projekat državne mature u stotinu srednjih škola

Lj. B.

22. 10. 2020. u 11:36

ĐACI trećeg razreda gimnazija, srednjih stručnih škola, umetničkih i srednjih trogodišnjih škola koje će učestvovati u pilot-projektu državne mature dobili su obaveštenja o načinu i uslovima polaganja ispita.

ЂАЦИ ПИЛОТИРАЈУ КРОЗ ГРАДИВО: Последње припреме за пробни пројекат државне матуре у стотину средњих школа

Foto N. Skenderija

Na ispitu će se polagati gradivo drugog i trećeg razreda. Pitanja su spremljena, biće ih 20 sa osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa. Isto toliko biće ih u gimnazijama, a u srednjim stručnim školama do pet više. Pilotiranje državne mature počinje u utorak 27. oktobra. Prvog dana polaže se srpski jezik, sutradan matematika, a trećeg dana u gimnazijama će se proveravati znanje iz opšteobrazovnih, a u srednjim stručnim školama iz stručnih predmeta. Ispit počinje u 9 sati i traje do 10.30.

U pilotiranju državne mature, inače, učestvuje 101 škola iz cele Srbije i to 50 gimnazija, 38 srednjih stručnih škola, tri umetničke i 10 srednjih trogodišnjih škola.

Prvi polažu

MEĐU školama koje učestvuju u projektu su i beogradske gimnazije - Prva, Šesta, Deveta, Četrnaesta..., zatim Gimnazija "Jova Jovanović Zmaj" iz Novog Sada kao i gimnazije iz Šapca, Kikinde, Kragujevca, Užica, Niša...

Tri umetničke škole u kojima će se održati su baletska škola "Lujo Davičo" i Muzička škola "Davorin Jenko" iz Beograda i Škola primenjenih umetnosti iz Šapca.

- Kod nas ispit počinje u sredu, kada se polaže srpski, u četvrtak je matematika, a u petak je ispit iz stručnih ekonomskih predmeta kojih će biti tri ili četiri i oni su međusobno povezani - kaže nam Mile Saković, direktor Prve ekonomske škole iz Beograda koja učestvuje u pilotiranju državne mature. - Testove za ispit uzimamo dan pred početak testiranja, dakle u utorak i držimo ih pod ključem do početka ispita.

PILOT Prva ekonomska škola u Beogradu, Foto P. Milošević

Prema rečima Gregora Mohoričića, vođe projekta državne mature, cilj pilot-projekta je da se proveri kvalitet ispitnih zadataka.

- Pitanja su rađena prema planu i programu za prvi i drugi razred. Cilj je da se proveri kvalitet zadataka i deo procedura koje se sprovode u školama u toku mature, kao i da se na vreme uoče i otklone eventualni propusti i nedostaci i da se učenici naviknu na testiranje tog tipa - kaže Mohoričić.

Inače, prva državna matura planirana je za juni 2022. godine i ovaj ispit trebalo bi da zameni prijemne na fakultetima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!