ČUVENI VIRUSOLOG OPOVRGAO SVE TEORIJE ZAVERE O KORONI: Ovo je JEDINA ISTINA o pandemiji

Novosti online

21. 09. 2020. u 19:14

ЧУВЕНИ ВИРУСОЛОГ ОПОВРГАО СВЕ ТЕОРИЈЕ ЗАВЕРЕ О КОРОНИ: Ово је ЈЕДИНА ИСТИНА о пандемији

Foto. Fejsbuk

OD početka pandemije kruže brojne teorije zavere o korona virusu među kojima je i ona da virus nije opasan i da farmaceutska industrija.

Komentariše ih sada vodeći nemački virusolog profesor Hendrik Strik, direktor Instituta za virusologiju na Uliteljskoj klinici u Bonu.

* Teorija zavere: virus uopše nije tako opasan, opasnost pojačavaju mediji, političari i naučnici

Dr Strik: To nije tačno! Sve studije koje su dosada sprovedene, kako one u SAD, koje teže tome da sugerišu manju smrtnost, kao i ostale studije koje sugerišu veću smrtnost, nedvosmisleno pokazuju da je kod korona virusa smrtnost definitivno viša nego kod običnog gripa. Mi smo u okrugu Hajnsberg (jedno od prvih žarišta pandemije u Nemačkoj) došli do saznanja da je korona virus najmanje četiri puta opasniji od sezonskog gripa. Doduše, uvek treba uzeti u obzir kod kog dela populacije se ispitivanje vrši. To je virus koji treba shvatiti ozbiljno, ali opet ne treba previše dramatizovati.

* Teorija zavere: političari i mediji dnevno predstavljaju dramatične podatke o broju zaraženih. Ali ja ne poznajem nikoga ko je oboleo od Kovida-19

Dr Strik: Na primer, u mom užem porodičnom krugu od korone su obolele dve osobe".

Foto: Depositphotos

* Teorija zavere: u Italiji ili SAD- mnogo ljudi umire. Ovde ne. Tu je nešto sumnjivo.

Dr Strik: "I mi u Nemačkoj imamo umrle od korona virusa. U Italiji i SAD zarazase proširila vrlo brzo. Dakle, veliki delovi stanovništva su se zarazili i time su bolnice brzo došle do granica svojih kapaciteta. Virus je tamo prodro u područja gde je prisutan visok nivoa rizika da pacijenti od virusa i umru".

* Teorija zavere: u poslednje vreme je bilo toliko demonstracija protiv korona-mera. Da lie je nakon toga bilo nekog naglog skoka broja zaraženih? Nije!

Dr Strik: "Demonstarcije su se održavale u inostranstvu gde je mogućnost prenosa niža. Osim toga je teško zaključiti da li su oni koji su na primer bili na protestima u Berlinu i vratili se u svoje gradove mnoge zarazili. Bilo bi lakše donositi zaključke kada bi svi demostranti dolazili iz istog grada".

Foto. Fejsbuk

* Teorija zavere: ove vakcine su vrlo opasna i napadaju naš DNK. Osim toga ona služe samo farmakološkoj industriji da zaradi.

Dr Strik: "Ove teze su nedvosmisleno netačne. Vakcina ne napada gene, dakle DNK. I RNK vakcine funkcionisu tako da se iz njih generisu proteini. Mi sami ne posedujemo ove enzime. To mogu samo neki retro virusi. Zbog toga jedna vakcina ne može da zahvati DNK.

Farmaceutska industrija naravno zarađuje na vakcinama. Ali ono što zdravstvena osiguranja godišnje potroše za vakcine je samo 0,3 odsto od onoga što se potroši za lekove generalno. Znači budžet za vakcine je mali. Osim toga, farmaceutska industrija mora da zaradi na vakcini jer inače uopšte ne bi mogla da istražuje".

* Teorija zavere: virus je dosada već toliko puta mutirao da vakcina tu uopšte ne bi pomogla. Ili se treba, kao kod gripa, svake godine vakcinisati protiv novog soja.

Dr Strik: "To ne može da se tvrdi. Virus mutira, ali ne tako snažno kao kod običnog gripa. Treba li se na kraju svake godine vakcinisati, to ne možemo još reći jer vakcine još nema".

Foto: ARhiva VN

* Teorija zavere: mere korona-režima su u potpunosti preterane. Ja želim nazad svoju slobodu.

Dr Strik: "Mi znamo da mere poput nošenja maski, držanja distance i pranja ruku pomažu i da se njima sprečavaju zaraze. Osim toga, ove mere doprinose tome da, ako se nrko i zarazi virusima, da se zarazi mnogo manjim brojem virusa pa su i simptomi u njegovom slučaju mnogo slabiji. Doza virusa je presudna. Znači, ove mere važne su i za blaži tok bolesti".

* Teorija zavere: virus potiče iz laboratorija u Kini ili je pušten nenamerno.

Dr Strik: Veoma je malo verovatno da je ovaj virus nastao u laboratoriji. S jedne strane se tako nešto, koliko ja znam, uopšte ne radi. Dakle, ne radi se na tome da se stvaraju novi virusi jer je to preopasno. S druge strane se poreklo jednog virusa ne može utvrditi. On nema gene koje inače pronalazimo u prirodi.

Isto tako moram reći da laboratorije poput onih u Kini sadrže mnoge sigurnosne brane kroz više prostorija kroz koje virusi ili bakterije uopštee ne mogu slučajno da prođu. Ali, to je teško dokazati. Isto tako je teško dokazati i suprotno".

Foto: AP

* Teorija zavere: sve da se i zarazim: mlad sam i pri punoj snazi. Ako ću i oboleti, dobiću samo blage simptome.

Dr Strik: "Statistički gledano, mladi zaista obolevaju sa blagim simptomima, a često sve prođe i bez ikakvih simptoma. Dakle, statistički gledano je to tačno. Ali događa se da i mladi oboljevaju uz teške simptome pa da čak i umiru. Zabeleženi su i takvi slučajevi."

(Blic žena)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Rodoljub

21.09.2020. 20:25

Ако је тако, зашто се научници "најбројнијег тока" не усуде да суоче своје "чињенице" са чињеницама независних научника? Чињеница је да и поред (ПЦР) теста који засигурно није релевантан у доказивању болести, поред недоследности у оцени од чега је човек умро, поред плаћања сахрана уз потпис да је покојник умро од ковида (читај подстицања) од стране локалних самоуправа, поред забране обдукција, БРОЈ МРТВИХ ЈЕ МАЊИ ОВЕ НЕГО ПРОШЛЕ ГОДИНЕ У ИСТОМ ПЕРИОДУ. Изражавам отворену сумњу у сведочење овог доктора, све док не суоче аргументе са независним докторима.

Aleksandar

22.09.2020. 01:33

@Rodoljub - Nezavisni naucnici? Naucnik ne moze u ovoj oblasti da bude nezavisan, zato sto je potrebno mnogo para za labaratorije i ostale resurse bez kojih nema nauke o virusima. Nezavisni naucnici mogu da budu filozofi, sociolozi, istoricari, matematicari i slicni. Ja od njih nebih voleo savet o virusima...

Vojvoda Moracki

21.09.2020. 21:33

Da li je neko ovom "cuvenom" (pratim ljekare i naucnike sirom svijeta, ali za ovog cuvenog djecaka nisam nikad cuo) virusologu iznio jednostavnu statistiku. 900.000 +/- umrlih sirom svijeta na sedam milijardi +/- je 0.012%. Od posljedica "obicnog" gripa godisnje umre oko 0.3% populacije. Znaci, prica mu je...

Travis Bickle

22.09.2020. 09:45

Pitanja koja su postavljena nisu teorija zavere, osim neka poput onog povezanog sa dnk. Postoje različiti naučni stavovi oko istog pitanja jer neke hipoteze nisu naučno utvrđene ili proverene. Kada budu napravljene vakcine znaćemo više o bezbednosti i efikasnosti. Stoga procena da će se koristiti kao i vakcine za grip svake godine nije isključena. Nije problem u covid19 već u propagandi da je samo jedan način borbe protiv njega, koji podrazumeva teška ograničenja sloboda, moguć. New normal nije proporcionalan pravoj snazi virusa. Na početku krize procena je bila da je 35 puta smrtonosni. Sada je 4 puta. To će se smanjivati do gripa sa prokužavanjem. Dok se napravi pouzdana vakcina vrlo je moguće da će imunitet stanovništva već svesti virus na meru gripa. To su legitimne naučne pretpostavke, ne teorije zavere.