ONLAJN ČASOVI I U DOMOVIMA: Beogradske ustanove za smeštaj srednjoškolaca spremne za dolazak novih stanara

B. BORISAVLjEVIĆ

26. 08. 2020. u 11:00

BEOGRADSKI đački domovi spremni su za "useljenje" učenika iz drugih gradova Srbije, koji pohađaju neku od prestoničkih srednjih škola.

ОНЛАЈН ЧАСОВИ И У ДОМОВИМА: Београдске установе за смештај средњошколаца спремне за долазак нових станара

Stanari se useljavaju u domove 31. avgusta / Foto M. Anđela

Osim svih neophodnih zaštitnih dezinfekcionih mera zbog epidemije kovida 19, ustanove su obezbedile sve što je učenicima potrebno za praćenje onlajn i TV nastave. Ipak, iz domova preporučuju da đaci koji ne žive daleko od Beograda kada imaju TV časove odu kućama, kako bi u domovima bilo manje stanara i ne bi se stvarala gužva.

Prema rečima Ljubiše Antonijevića, direktora Doma učenika srednjih škola u Beogradu, svih pet domova u sastavu ove ustanove je standardno dobro opremljeno. TV i onlajn nastavu učenici mogu pratiti u TV sali, u učionici za informacione tehnologije i zajedničkoj prostoriji koja služi za odmor. Svi domovi su odlično pokriveni internetom, tako da nema problema za praćenje časova, kada đaci ne idu u školu.

- Deca mogu da donesu svoje računare, a najveći broj njih moći će normalno da pohađa nastavu iz domova - kaže Antonijević. - Naša preporuka je da, kada nemaju časove u školi, oni koji mogu odu kući. Naravno, đaci mogu da odaberu kako im više odgovara i oni koji ne budu želeli mogu da ostanu u domu. Kako bi im obezbedili bolje uslove za boravak u Domu "Karađorđe" završavamo teretanu na otvorenom, letnjikovac, kao i košarkaški teren.

Dolazak učenika "zakazan" je za 31. avgust, a kako ne bi bilo gužvi, oni će se "useljavati" po grupama, prema rasporedu koji su dobili. Najpre će u sobe ući najmlađi đaci, oni koji su upisali prvi razred, a zatim ostali redom po godinama školovanja. Nošenje maski je obavezno za sve i sve vreme kretanja i boravka u domu, uključujući i restorane, čitaonice, dok ih u sobama mogu skinuti.

Dobri uslovi u Domu "Patrijarh Pavle" / Foto K. Mihajlović

- Po svakom ulasku u dom i restoran učenicima će se meriti temperatura, kao i pre spavanja, a vaspitači će imati obavezu da vode evidenciju o tome - kaže Saša Rokvić, direktor Doma "Patrijarh Pavle". - U restoran će se ulaziti po grupama, pa će i satnica obroka biti produžena za sat vremena, kako bi se izbeglo stvaranje gužvi, jer je neophodna i dezinfekcija ruku pre ulaska. Svi mogu iz doma da prate onlajn nastavu ali, ako žele, mogu da odu kući kada ne idu u školu. S obzirom na to da imamo učenike slabijeg materijalnog stanja, njima su uslovi u domu mnogo bolji nego kod kuće.

Rokvić ističe da će, ako se posumnja da neki đak ima koronu, on biti izolovan. Roditelji, pri useljavanju, potpisuju izjavu da će doći po dete u roku od 24 časa, a ako to nisu u mogućnosti daju ovlašćenje vaspitaču da ga odvede kod lekara.

TOPLOMER OBAVEZAN

U UPUTSTVU Ministarstva prosvete se navodi da učenici moraju imati toplomer i samostalno meriti temperaturu ujutru i pred spavanje. Roditelji su u obavezi da, prilikom dolaska deteta u dom, pismenom izjavom potvrde da nisu pod zdravstvenim nadzorom zbog korene, kao i da ne postoji sumnja na infekciju kod učenika i članova porodice. Ustanove koje imaju trpezarije male kvadrature u jelovnik treba češće da uvrste "lanč pakete".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOBI BANKA POSTAJE YETTEL BANK