SRPSKI TENKISTI NA VOJNIM IGRAMA U RUSIJI: Uskoro počinje Tenkovski biatlon, naši momci u "teškoj" grupi

Novosti online

17. 08. 2020. u 16:32

PRIPADNICI Vojske Srbije koji će učestvovati na Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji u disciplini „Tenkovski biatlon“ vrše poslednje pripreme pred predstojeće veliko takmičenje.

СРПСКИ ТЕНКИСТИ НА ВОЈНИМ ИГРАМА У РУСИЈИ: Ускоро почиње Тенковски биатлон, наши момци у тешкој групи

Foto: Ministarstvo odbrane

Žrebom je odlučeno da naši tenkisti budu u grupi sa Kinom, Azerbejdžanom i Belorusijom, a prvu trku voziće 23. avgusta.

Srbija će u prvoj individualnoj trci voziti na tenkovima žute boje, a naspram sebe imaće tradicionalno „nezgodne rivale“.

- I ove godine otvaramo takmičenje. U grupi smo sa ekipama Belorusije i Azerbejdžana, koje su prošle godine bile u finalu, kao i sa tradicionalno odličnom Kinom, koja je prethodnih godina redovno bila na pobedničkom postolju. Naši tenkisti su motivisani i daće sve od sebe da dostojno predstave našu zemlju. Za ovo takmičenje smo se pripremali tri meseca i sam naš dolazak u Rusiju je veliki uspeh, s obzirom da smo se izborili sa virusom korona. To je naša prva pobeda - kaže za potpukovnik Rade Adamović.

Srbija i Azerbejdžan će voziti na tenkovima ruske vojske T-72B3, dok su Belorusija i Kina tradicionalno dopremili svoju tehniku. Belorusi će se takmičiti na modernizovanim tenkvima T-72, dok su Kinezi dovezli četiri tenka „Tajpa-96“, koji inače predstavljaju glavne borbene tenkove Narodno-oslobodilačke vojske Kine.

Srpski tenkisti su u Rusiju stigli 6. avgusta, a prve dane su, kao i ekipe iz ostalih zemalja, proveli u karantinu.

- Što se tiče specijalnog režima zbog kovida-19, sve zemlje-učesnice Međunarodnih vojnih igara su bile u karantinu i testirane su. Nakon negativnih rezultata testa stigli smo u Alabino i započeli pripreme. Preduzete su sve sanitarne i epidemiološke mere u cilju zaštite zdravlja vojnika. Redovno se vrši dezinfekcija objekata i tehnike, a nose se i zaštitne maske - rekao je poptukovnik Adamović.

Na poligonu „Alabino“ kraj Moskve učestvovaće četiri najbolje (ekipe) posade srpskih tenkista — tri takmičarske i jedna rezervna.

„Tenkovski biatlon“ se sastoji iz tri faze: individualne trke, polufinalne štafetne trke i finalne štafetne trke, a za titulu pobednika u finalu će se nadmetati četiri najbolje ekipe.

Takmičenje podrazumeva savlađivanje poligona na kojem posade tenkova imaju zadatak da za što kraće vreme pređu stazu dužine oko četiri kilometara, savladaju prepreke i pogode ciljeve tenkovskim topom, spregnutim i protivavionskim mitraljezom.

U individualnoj trci takmiči se zasebno svaka od tri posade. Postignuta vremena sve tri posade se sabiraju i na osnovu toga se vrši rangiranje ekipa.

Ove godine će u „Tenkovskom biatlonu“ učestvovati 16 zemalja, podeljenih u dve divizije od po osam ekipa. U prvoj diviziji su još Rusija, Uzbekistan, Kirgizija i Kazahstan, koji će prvu trku voziti u utorak, 25. avgusta.

Srbija će drugu i treću individualnu trku voziti 26. i 29. avgusta. Ovo će biti sedmo učešće pripadnika Vojske Srbije u najatraktivnijoj disciplini Vojnih igara „Tenkovskom biatlonu“, na kojoj su najbolje rezultate ostvarili 2015. godine kada su zauzeli treće mesto.

Međunarodne vojne igre, jedno od najvećih vojnih sportskih takmičenja, ove godine se održavaju od 23. avgusta do 5. septembra, na teritoriji pet država i to u Belorusiji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Uzbekistanu i Rusiji, gde se tradicionalno održava najveći broj takmičenja u različitim vojnim disciplinama - čak 24 od ukupno 30. Na „Igrama“ će učestvovati više od 160 ekipa iz 30 zemalja.

Na ovogodišnjim Međunarodnim vojnim igrama, pored „Tenkovskog biatlona“, Vojska Srbije će se takmičiti u još dve vojne discipline: „Vojnom reliju“ i „Snajperskoj granici“.

Disciplina „Vojni reli“ se održava od 23. do 30. avgusta, na krajnjem istoku Ruske Federacije, u Republici Tuva, a „Snajperska granica“, od 23. avgusta do 5. septembra, u Belorusiji.

Vojni vozači po drugi put učestvuju na takmičenju „Vojni reli“, a u svom prvom učešću osvojili su treće mesto.

Srbija će tradicionalno imati i svoj štand u izložbenom centru „Dom prijateljstva“ na vojnom poligonu u Alabinu, gde, po pravilu, zemlje-učesnice predstavljaju svoju kulturu, istoriju i turizam. Tu obično izlažu umetničke predmete i suvenire, knjige, turističke brošure, muzičke instrumente i druga obeležja, a takođe i makete vojne tehnike.

U „Domu prijateljstva“ se tokom Igara svakodnevno održavaju i koncerti nacionalnih muzičkih i plesačkih grupa, izložbe i druge kulturne manifestacije, a najavljeno je i učešće srpskih predstavnika.

Paralelno sa Međunarodnim vojnim igrama, koje se održavaju na inicijativu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, biće održan i tradicionalni Forum „Armija“ , jedna od najvećih izložbi oružja, municije, vojne i specijalne tehnike i opreme u Rusiji i jedna od najvećih u svetu. Na ovom sajmu će izlagati više od 1.500 ruskih i stranih kompanija, koje će predstaviti preko 25.000 jedinica oružja i vojne tehnike. Ukupna površina statičke izložbe foruma je preko 320 hiljada kvadratnih metara, što je za 60.000 kvadratnih metara više nego prošle godine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere