DOKTOR KON UPOZORAVA: Rano je za ublažavanje mera - situacija može prevagnuti na drugu stranu!

Novosti online

ponedeljak, 10. 08. 2020. u 19:18

ДОКТОР КОН УПОЗОРАВА: Рано је за ублажавање мера - ситуација може превагнути на другу страну!

Foto: Printscreen

PAD broja ljudi koji se javljaju u kovid ambulante, kao i broja onih koji su sumnjivi, doveo je svakako i do ukupnog pada broja obolelih i do boljih rezultata, rekao je za televiziju Pink, epidemiolog Predrag Kon.

Ipak, doktor Kon je naglasio da, kada je u pitanju Beogradu, situacija još uvek nije sigurna i dodao da još uvek može da se prevagne na drugu stranu.

Kon je istakao da je još rano za ublažavanje mera, iako vidi da se o tome ozbiljno razmišlja.

- Mi smo pokazali kako se ponašamo kada se opuste mere, tako da to ne sme da nam se ponovi. Još uvek su to visoke brojke i one treba da se smanje na jednocifren broj da bi mogli ozbiljno da razgovaramo o tome - rekao je dr Kon.

Dr Kon je rekao da je najvažnije da uzrast od prvog do četvrtog da se socijalizuju i krenu u školu.

Dodaje da se u tom uzrastu retko javljaju teške forme.

- Sve to je bitno shvatiti, i ako se dobro preduzimaju mere zaštite, u tom uzrastu, najviše može da se uradi i da se najviše nauče kako da se štite u ovom periodu. U tome treba da bude težište - rekao je dr Kon.

AP Photo

Dodaje da su svi modeli uzeti u razmatranje, kao i da će se u narednom periodu priremati za to.

- Različita su iskustva. Postoje iskustva kada je polazak u škole koji nije dobro pripremnjen doveo do zaražavanja, i to treba izbeći. Ako se sve dobro pripremi, rizik će se svesti na minimum - rekao je dr Kon.

Kada je u pitanju drugi talas, dr Kon ističe da je mali broj zemalja uspeo da završi i prvi talas.

- Čim nemamo period od 28 dana na nuli, ne možemo da pričamo o izlasku iz prvog talasa. Sve je ovo prvi talas - rekao je dr Kon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

NIKOLA

10.08.2020. 20:48

Kojih mera? Sve se svelo na individualnu odgovornost. Drzava nista ne preduzima po pitanju prevencije i kontrole. Medicinskom osoblju svaka cast.

zaliv tacka net

10.08.2020. 22:28

Bolje bi bilo pomeriti svoj deci skolovanje za 1god nego ih terati u skole i rizikovati zdravlje dece ucitrelja roditelja baba i deda tj cele nacije. Ima toliko nacina da se organizuje nesto kako bi se deca druzila i socijalizovala uz pomoc novih tehnologija i aplikacija....cemu teranje dece u skolu, deca nece nositi maske i ona ne mogu ozbiljno shvatiti te mere. LUDILO

Džedaj

11.08.2020. 01:59

Reče mi Joda juče:.oprezan ti ostani još dugo, sila jaka još nije u tebi, tamne strane plašiti se moraš... I šta ću, ja ost'o kod kuće...

Rastko

11.08.2020. 09:24

Meni su Korona svi od reda satro savremeni shvatanja doktori, politicari na svim nivoima, ogroman broj novinara , svi advokatI sudije vestaci notari izvrsitelji...raznorazni statisticari istoricari savetnici i lezilebovici koji svojim delovanjem i svesnim plasiranjem LAZI unose nemir i STRAH medj glupom masom (kako oni dozivljavaju sve one koji nemaju isti status kao nabrojani) na osnovu cega lagodno i udobno zive i beru li beru med. A virus Korona ne samo da im odgovara i ne samo da ih jos vise istice u prvi plan vec in se na facu uocava patoloska zelja da virus potraje.

Rastko

11.08.2020. 09:56

Odavno sam se prema svakoj iole "pametnoj, kulturnoj finoj" i neopravdano bogatih sposoban i ponasao pa se narocito i danas ponasam kao da su zarazeni svim mogucim virusima od kojih sam drzao i drzim daleko vecu distancu od ove preblizu propisane i dakako male koja probija svaku vrstu zastitne maske pa cak i skafandere NO NE VREDI DOVOLJNO JE DA IH COVEK VIDI I GOTOV JE !!!