SEKULA DRLJEVIĆ: Od srpskog rodoljuba do kvislinškog ideologa (VIDEO)

J. S.

21. 07. 2020. u 22:48 >> 22:49

СЕКУЛА ДРЉЕВИЋ: Од српског родољуба до квислиншког идеолога (ВИДЕО)

Foto: KCNS

PREDAVANJE istoričara Ognjena Karanovića za Jutjub kanal Kulturnog centra Novog Sada na temu „Sekula Drljević – od srpskog rodoljuba do kvislinškog ideologa crnogorskog etničkog pitanja" započeto je čitanjem pesme Drljevićeve „Vile" u kojoj se promoviše ljubav i poštovanje prema srpskom narodu.

Posle citiranih Drljevićevih stihova, Karanović je naglasio: „Sekula Drljević nikako ne može biti otac identiteta bilo kojeg naroda, pa ni crnogorskog". Zatim je predstavljena Drljevićeva biografija kao i njegovo političko delovanje na ovim prostorima.

Naime, on se još u gimnaziji deklarisao kao protivnik apsolutizma i tiranije u Crnoj Gori. U vreme Balkanskih ratova Sekula Drljević zastupa ideju unije srpskog i crnogorskog naroda. Međutim,posle osnivanja Crnogorske federalističke stranke, on se opredelio za izrazito desničarske stavove uporno pokušavajući da osnuje samostalnu nezavisnu državu Crnu Goru.

Karanović dalje objašnjava da uz podršku Italije dolazi do Petrovdanskog sabora, ali kako se narod Crne Gore jasno pobunio protiv ideja zastupljenih na ovom saboru, Sekula biva interniran u Italiju.

Drljević se ubrzo vraća na prostore Balkanskog poluostrva i ponovo pokušava da svoju ideologiju uspešno sprovede u delo. Nemačku podršku za to dobija krajem 1944. godine, kada je i objavljena knjiga „Balkanski sukobi 1905—1914". Tada je i formirano Crnogorsko narodno vijeće, a već sledeće godine je pristupio i stvaranju Crnogorske narodne vojske.

Posle povlačenja ove vojske i spletom daljih političkih dešavanja i okolnosti, Drljević sa ženom biva ubijen u logoru 10. novembra 1945.godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)