JOŠ VEĆAJU O HRVATSKOM JEZIKU: Zaštitnik građana očekuje izjašnjavanje prosvetnih vlasti o zahtevu Saveta nacionalne manjine

Lj. BEGENIŠIĆ

06. 11. 2021. u 09:12

U PONEDELjAK ističe rok koji je zaštitnik građana dao Ministarstvu prosvete i Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Srbije da se izjasne o hrvatskom jeziku u udžbeniku za osmi razred osnovne škole.

ЈОШ ВЕЋАЈУ О ХРВАТСКОМ ЈЕЗИКУ: Заштитник грађана очекује изјашњавање просветних власти о захтеву Савета националне мањине

Zoran Pašalić / Foto Tanjug

Ovo nam je rekao zaštitnik građana Zoran Pašalić, koji je pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada protiv ove dve institucije, po pritužbi Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine u Srbiji zbog diskriminacije i negiranja hrvatskog jezika.

U pritužbi, hrvatska manjina je navela da je Odbor za standardizaciju srpskog jezika na zahtev Zavoda doneo stav prema kojem u južnoslovenske jezike treba navesti srpski, bugarski, makedonski i slovenački jezik i prema kojem Hrvati spadaju među narode koji se koriste srpskim jezikom, ali ga nazivaju hrvatskim, kao i da u udžbenicima srpskog jezika za osmi razred osnovne škole, koji su objavljeni, stoji ovakva definicija.

Istovremeno, nakon što je zaštitnik građana pokrenuo ovaj postupak, direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Zlatko Grušanović obratio se Odboru za standardizaciju srpskog jezika da pojasni svoj raniji stav, koji je i donet na molbu Zavoda da Odbor "pomogne i da stručno mišljenje u vezi sa pitanjem definisanja južnoslovenskih jezika u udžbenicima za srpski jezik i književnost".

Odbor je tada u odgovoru naveo da među južnoslovenske jezike treba uvrstiti srpski, bugarski, makedonski i slovenački, te da Hrvati srpski jezik nazivaju hrvatskim. Taj stav je ugrađen u udžbenik i postao je sporan za zvanični Zagreb, ali i za hrvatsku nacionalnu manjinu.

Inače, hrvatska nacionalna manjina u Srbiji čiji su predstavnici podneli pritužbu zaštitniku građana uživa sva manjinska prava, uključujući i pravo na sopstveni jezik. U praksi to znači i da je, gde su ispunjeni zakonski uslovi, u lokalnim zajednicama hrvatski standardni jezik u službenoj upotrebi pored srpskog. U udžbenicima maternjeg jezika hrvatske manjine u Srbiji jezik se zove - hrvatski.

LINGVISTIKA I POLITIKA

SRPSKI lingvisti zastupaju stav da je neophodno razlikovati lingvističke i političke jezike i podsećaju da i strani naučnici govore da između Bugarske i Slovenije postoje jedan lingvistički i više političkih jezika. Ističu i da su najpoznatiji hrvatski lingvisti pre 100 godina isticali da Hrvati govore jezikom Vuka i Daničića, te da je Hrvatski sabor 1890. godine doneo odluku da se ozvaniči vukovski tip književnog jezika.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas