POKLON ZADUŽBINI: Odežda kralja Milutina trajno u manastiru Gračanica

D. Z.

31. 10. 2021. u 18:47

U ZADUŽBINU kralja Milutna manastir Gračanicu doneta je odežda sa moštiju ovog svetitelja iz hrama svete Nedelje u Sofiji.

ПОКЛОН ЗАДУЖБИНИ: Одежда краља Милутина трајно у манастиру Грачаница

Foto: Prinstskin

Odežda srpskog ktitora, koja će biti trajno izložena u manastirskoj crkvi, dar je crkve Pokrova Presvete Bogorodice iz Babinog Mosta kod Obilića kojoj je prvobitno darivana. Inače, manastir posvećen Uspenju presvete Bogorodice u Gračanici poznat po čuvenoj Simonidinoj freski, sagradio je kralj Milutin između 1315 i 1321 godine.

Ove godine svetinja obeležava jubilej - sedamsto godina postojanja i sedamstotina godina od smrti njenog ktitora kralja Milutina, koji je osim poznatih zadužbina na Kosmetu sagradio i više desetina crkava u centralnoj Srbiji ali je gradio hramove i u brojnim hrišćanskim zemljama.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni