SVAKI DESETI ZARAŽENI - DETE! Nekoliko puta više inficiranih mališana nego u prethodnim talasima korone

B. RADIVOJEVIĆ - Lj. BEGENIŠIĆ

23. 10. 2021. u 12:00

SREDNjOŠKOLCI će od ponedeljka, u četiri grada u Srbiji - Beogradu, Vrnjačkoj Banji, Nišu i Šapcu - imati kombinovanu nastavu po modelu: jedan dan u školi, sledeći onlajn.

СВАКИ ДЕСЕТИ ЗАРАЖЕНИ - ДЕТЕ! Неколико пута више инфицираних малишана него у претходним таласима короне

Dečje odeljenje KBC "Dragiša Mišović" / Foto I. Marinković

Ovu odluku, posle višednevnog prebacivanja nadležnosti sa jednog na drugi nivo, doneo je u petak Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, u čijem sastavu su epidemiolozi "Batuta" i predstavnici Ministarstva prosvete. Do juče su svi bili "nenadležni" za novonastalu situaciju u kojoj sada, za razliku od prethodnih talasa epidemije, u gotovo svakoj kovid-ambulanti imaju po 200-300 dece različitih uzrasta, među kojima je i mnogo školaraca. Odluka o prelasku svih škola na onlajn nastavu jeste u nadležnosti Kriznog štaba Vlade Srbije, ali sve lokalne samouprave u dogovoru sa lokalnim kriznim štabovima mogu da promene model nastave na svojoj teritoriji, ako epidemiološka situacija traži takvu reakciju.

Podaci Instituta "Dr Milan Jovanović Batut" potvrđuju da je među inficiranima sve više školaraca: u nedelji od 14. oktobra do 20. oktobra 2021. godine broj obolele dece školskog uzrasta od šest do 18 godina je bio 4.372, što je 0,57 odsto ukupno obolelih. U osnovnim i srednjim školama 72 odeljenja (0,18 odsto) prešla su na onlajn zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u poslednjih 10 kalendarskih dana, 1.003 odeljenja (2,52 odsto) su, zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika, prešla na kombinovani model, dok je 157 grupa (0,39 odsto) sa kombinovanog modela prešlo na onlajn zbog tri slučaja infekcije učenika. Ako epidemiološka situacija nastavi da se komplikuje, moraće da bude još promena u organizaciji nastave, iako epidemiolozi meru prelaska na onlajn režim nerado predlažu, sve dok to nije neophodno, zbog toga što su za decu izuzetno važni socijalni kontakti sa vršnjacima.

Globalno se, međutim, menja epidemiološka slika i sada je u svetu svaki četvrti inficirani virusom korona - dete. Kod nas se, u procentima, nije znatno povećao broj dece sa kovidom među inficiranima, ali u apsolutnim brojevima imamo višestruko povećanje. Tako smo na vrhu prošlog talasa imali 79 inficirane dece za dan, a sada 711. Inficirane dece je, zavisno od dana, između 10 i 15 odsto u ukupnom broju potvrđenih slučajeva kovida.

Baš zbog takvih epidemioloških parametara dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, kaže da je "malo začuđen" odlukom o modelu nastave od ponedeljka.

- Naš kolega pedijatar je na Kriznom štabu rekao da je neophodno ići na onlajn sistem, bar 10 dana da deca budu van škola i mi smo ga podržali. Očigledno da je Tim za škole procenjivao na drugi način - kaže Tiodorović.

Deca sa kovidom starija od 12 godina, koja se bolnički leče, najčešće imaju upalu pluća, dugotrajno kašlju i otežano dišu.

- Oni su neretko na kiseoničkoj terapiji - kaže dr Olivera Ostojić, načelnica dečjeg odeljenja u KBC "Dr Dragiša Mišović".

U ovom talasu je, očigledno, došlo do promene kliničke slike, pa pedijatri ukazuju da se sada kod najmlađih ređe sreće multisistemski inflamatorni odgovor, dominantna komplikacija u ovom uzrastu u prethodnim talasima, a sve češće pneumonija.

- Kod dece se sve češće primećuje "mlečno, belo staklo", odnosno belina na plućima, koja se vidi na skeneru, a koja je karakteristična za kovid 19 - kaže dr Ostojić. - Sada na odeljenju imamo 33 kovid-pozitivne dece. U četvrtak smo primili sedmoro pacijenata, među njima i bebu. Ponovo imamo pacijente stare do mesec dana u pratnji kovid-pozitivnih majki.

Većina obolele dece je na kućnom lečenju sa blagom kliničkom slikom, ali u ovom talasu prvi put imamo i decu sa kovidom na respiratoru. Troje koji su na aparate priključeni u Institutu za majku i dete: šestomesečna beba i dva tinejdžera, i dalje su životno ugroženi.

- Delta soj je virulentniji i u prethodnim talasima nismo imali toliko bolesne i dece na respiratoru - kaže dr Ostojić. - Ozbiljne promene na plućima, koje su se do sada javljale samo kod odraslih, u ovom talasu primećujemo i kod dece. Znak za uzbunu kod roditelja je ukoliko dete ima temperaturu višu od 37,5, ako je malaksalo, odbija da jede, ima glavobolju, a znate da je neko u kolektivu ili u porodici zaražen. Tada dete odvedite lekaru. Klinička slika drastično može da se promeni za svega dan ili dva. Sva deca starija od 16 godina trebalo bi da prime vakcinu, a kada je reč o deci uzrasta od 12 do 15 godina, preporuka svih pedijatara i Udruženja pedijatara je davanje "fajzer" vakcine, prvenstveno hroničnim pacijentima koji boluju od astme, dijabetesa, imunodeficijencije, onkoloških bolesti. Ali, i zdrava deca u ovom uzrastu mogu da prime vakcinu.

NE OPADA BROJ UMRLIH

NOVOINFICIRANIH je u petak bilo 350 više nego dan ranije, ukupno 7.696 od 25.161 testiranog, a od posledica kovida je preminulo za 24 sata još 57 obolelih. U bolnicama je sada 6.739 kovid pacijenata, među kojima ima i trudnica i porodilja. Samo u "Mišoviću" je 13 trudnica, od kojih su neke u teškom stanju. Na respiratoru je 278 obolelih.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...