MINISTARSTVO ZA RAD POMAŽE OSETLJIVE GRUPE: Posao je najveći problem osoba sa invaliditetom

J.S.

21. 10. 2021. u 12:30

UNAPREĐENjE položaja osoba sa invaliditetom, njihovo zapošljavanje, pružanje podrške i uklanjanje svih društvenih i arhitektonskih barijera, prioritet su Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kaže Stana Božović, državna sekretarka.

МИНИСТАРСТВО ЗА РАД ПОМАЖЕ ОСЕТЉИВЕ ГРУПЕ: Посао је највећи проблем особа са инвалидитетом

Foto: Lj. P.

Prema njenim rečima važno je da osobe sa invaliditetom, u skladu sa svojim mogućnostima, mogu da pronađu posao i da znaju da će u tome, kao i u svim drugim segmentima, uvek imati podršku države.

- Pitanje zapošljavanja je najvažnija stvar, to je pitanje egzistencije i uključenosti u društvo, jer je veoma bitno da čovek može da radi i uživa plodove svog rada - rekla je državna sekretarka.

Ona je navela da je dao rezultate i Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, iz 2009. godine.

- Pre njegovog donošenja bilo je 200 do 300 zapošljavanja osoba sa invaliditetom sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, a taj broj se kontinuirano povećavao na godišnjem nivou, tako da se sada godišnje zaposli od 5.000 do 6.000 - rekla je Božović.

U cilju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, Ministarstvo je iz budžeta ove godine obezbedilo 550 miliona dinara za zapošljavanje, za mere podrške preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju izdvojeno je 625 miliona, a 430 miliona za konkurse koje Ministarstvo realizuje u cilju unapređenja položaja te grupe ljudi.  

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024