SRPSKI "FENIKS" I "PUPIN K12" OSVAJAJU SVET: Letelice naših studenata dopremaju i krv, prikupljaju informacije za naučna istraživanja!

Branka Borisavljević

17. 10. 2021. u 15:00

FENIKS" i "Pupin K12" su spremni da polete na takmičenja put Nemačke i Portugalije! Letelica i raketa studentskog tima Beoavia Univerziteta u Beogradu su projektovane da se koriste u humanitarne svrhe, kao i za prikupljanje informacija za naučna istraživanja.

СРПСКИ ФЕНИКС И ПУПИН К12 ОСВАЈАЈУ СВЕТ: Летелице наших студената допремају и крв, прикупљају информације за научна истраживања!

Foto: Z. Jovanović

Pre "lansiranja" na svetsku scenu predstavljene se na upravo završenom Sajmu naoružanja, gde su budući inženjeri dobili sve pohvale za svoje vazduhoplove.

U razgovoru za "Novosti" deo tima - Aleksandra Grubić, Anja Kurilić, David Cvetković i Milan Rakić, svi sa Katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu - otkrivaju da su letelice morale da ispune određene uslove da bi bile predstavljene na pomenuta dva svetska takmičenja na kojima će se pojaviti sledeće godine.

Anja Kurilić, Milan Rakić, David Cvetković i Aleksandra Grubić, Foto: Z. Jovanović

Prema rečima Aleksandre i Anje, "feniks" je bespilotna letelica koja služi za transport kesica za transfuziju krvi i napravljena je za studenstko takmičenje Air Cargo Challenge 2022 u Nemačkoj. Radi na električni pogon, upravlja se džojstikom sa tla, ima razmak krila od 2,5 metara i teška je tri kilograma. Sastavljena je od 96 odsto karbonskih vlakana, a kako nam objašnjavaju, prednost ovog kompozitnog materijala je što je veoma lagan i ima veliku čvrstoću.

- Tako letelica ima manju masu, a može da prenose veći teret - navode devojke. - "Feniks" može da prenese 12 kesica krvi težine 3,6 kilograma, na visini od 100 do 150 metara. Sa motorom i baterijom koju ima u sebi, prema pravilima takmičenja, potrebno je da leti dva minuta. Može da sleti na teško pristupačne terene, tako da ima kratku poletnu stazu i nije joj potrebna posebna pista.

Raketa "pupin K12" je "ulaznica" za takmičenje na kojem će se naši mladi vazduhoplovci predstaviti sledeće godine u Portugaliji. David i Milan kažu da je ovo prva raketa sa pogonom na čvrsto raketno gorivo, koju su izradili ovi mladi entuzijasti. Njena visina je tri metra, težina 35 kilograma, dok gorivo za pogon teži 3,7 kilograma.

"FENIKS" Može da prenese 12 kesica krvi, Foto: Z. Jovanović

- "Pupin K12" je dometa oko 3.000 metara, projektovana je da sa motorom koji trenutno imamo na njoj probija zvučni zid i leti oko 1,2 maha - ističu oni.

- Kada raketa dostigne visinu od 3.000 metara otvara se, ispušta padobran i bezbedno sleće na zemlju, tako da može kasnije opet da se lansira. U raketi se nalazi koristan teret koji služi za merenje visine, pritiska, temperature, tako da može da prikuplja informacije bitne za naučna istraživanja.

Studenti nam otkrivaju da su počeli projektovanje nove letelice, koja će imati zadatak da registruje određene "mete", odnosno objekte, i pošalje informacije gde se nalaze. Zadato je da treba da preleti 10.000 metara za pola sata, da očita teren i dostavi "izveštaj".

Ujedno se pripremaju za izradu rakete "pupin K12 2.0", koja će imati dolet 6.000 metara.

Tim Beoavia je osnovan 2017. godine na inicijativu studenata sa Katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu. Trenutno broji oko 60 članova, studenata svih fakulteta Univerziteta u Beogradu i Univerziteta odbrane. Polovina ekipe su devojke.

Foto: Z. Jovanović

Radi bolje organizacije i podele posla tim je podeljen na šest podtimova - za aerodinamiku, strukturu, proizvodnju, marketing, proizvodnju, pogon i elektroniku i programiranje.

Pomoć mladim entuzijastima, kako stručnu, tako i finansijsku, pruža Katedra za vazduhoplovstvo Mašinskog frakulteta, kao i "Jugoimport SDPR".

"Aurora" treća na takmičenju

OVI mladi zaljubljenici u vazduhoplovstvo već četiri godine uspešno predstavljaju Mašinski fakultet i Univerzitet u Beogradu na prestižnim međunarodnim takmičenjima.

O tome najbolje govori visoko treće mesto za projekat rakete "Aurora 2" na ovogodišnjem nadmetanju Airbus Sloshing Rocket Competition 2021, kao i treće mesto na prošlogodišnjem takmičenju New Flying Competition 2020, gde su predstavili svoju VTOL letelicu "Osa".

Simbolično

NAZIVI letelica mladih konstruktora imaju i simbolična imena.

- Raketa je dobila ime po Mihajlu Pupinu, koji je prvi čovek koji je radio u NASA - objšnjavaju studenti. - "Feniks" je simbolično tako nazvan, pošto je prethodna letelica za takmičenje pala, pa smo je od totalno uništene za jedan dan doveli u stanje da može da leti. Tako su je svi nazvali "Feniks".

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest