MAME OPET ZAKINUTE: Nadležni izdali uputstvo za nadoknadu razlike porodiljama suprotno zakonu

J. Ž. S.

14. 08. 2021. u 11:20

MAJKE na kojima su primenjivane neustavne odredbe Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i koje u prva tri meseca porodiljskog odsustva nisu primale minimalac, mogu da podnesu zahtev za izmenu svog pojedinačnog rešenja koje je konačno i pravnosnažno, ukoliko od njegovog donošenja nije prošlo više od dve godine.

МАМЕ ОПЕТ ЗАКИНУТЕ: Надлежни издали упутство за надокнаду разлике породиљама супротно закону

Foto Ž. Knežević

Ovakvu instrukciju je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju izdalo, zajedno sa kolegama iz resora za rad, i prosledilo je opštinskim upravama i centrima za socijalni rad i na taj način opet oštetilo deo od oko 9.000 žena koje imaju pravo na razliku u novcu.

- To bi značilo da sva rešenja, koja se tiču neustavnih odredaba, a doneta su pre stupanja na snagu odluka Ustavnog suda Srbije, neće moći da se izmene. Da li slučajno ili namerno, nadležni pogrešno tumače odredbu Zakona o Ustavnom sudu i izdaju pogrešno uputstvo - tvrdi Tatjana Macura iz udruženja "Mame su zakon".

- Ovo, ako uopšte možemo da nazovemo tumačenjem, veoma je pogrešno, jer član 61 pomenutog zakona, a koji govori o roku od dve godine, uopšte se ne odnosi na pojedinačna rešenja, već na podnošenje predloga ili inicijative za ocenu ustavnosti.

Sporni propis je stupio na snagu 1. jula 2018, a "Mame su zakon" uputile su predlog za ocenu ustavnosti zakona 22. februara 2019. godine, što znači da je sve bilo u roku.

- Da smo ga predale posle isteka roka, one sada ne bi imale pravo na obeštećenje. To znači da sve koje su oštećene od donošenja zakona do danas moraju da budu obeštećene. Ministarstva svoja uputstva moraju da usklade sa zakonom - kaže naša sagovornica.

Nadležni nisu objasnili po kom propisu je izdato, kako tvrdi Macura, pogrešno tumačenje zakona koje opet ide na štetu majki. Iz Ministarstva rada su nas uputili na Ministarstvo za brigu o porodici, ali tamo zbog godišnjih odmora niko nije mogao da objasni o čemu je reč.

Za prvo dete

U UDRUŽENjU "Mame su zakon" smatraju da bi fokus podsticanja nataliteta trebalo promeniti sa porodica koje imaju troje i više dece na one koje čekaju prvo ili drugo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a