ISTORIJSKI DODATAK - STRADAO OD NEMAČKE RUKE: Ko je bio kapetan "Bata Kole" iz filma "Marš na Drinu" (1964)

Dr Mile Bjelajac

09. 08. 2021. u 17:14

ISTORIJSKI lik po kome je scenarista filma "Marš na Drinu", izvajao lik kapetana I klase, "Bata Koleta", dugo godina bio je tajna ne samo za gledaoce već i samu njegovu familiju koju smo uspeli da pronađemo davne 2004.

ИСТОРИЈСКИ ДОДАТАК - СТРАДАО ОД НЕМАЧКЕ РУКЕ: Ко је био капетан Бата Коле из филма Марш на Дрину (1964)

Dragomir M. Radenković - “Bata Kole” iz mlađih i starijih dana

Nekadašnji kapetan, a potonji general, bio je Dragomir M. Radenković, koga će 20. oktobra 1944, ustreliti nemački stražar u logoru za jugoslovenske oficire Osnabrik VI C. Položio je život na dan kada je poslednji nemački vojnik bio proteran iz Beograda, a porodica se radovala kraju okupacije.

Opšta ratna istorija, najčešće depersonalizovana izuzev za nekolicinu istaknutih vojskovođa, poznavala je rad 7. baterije Moravskog artiljerijskog puka I poziva koja je, kao i čitav divizion kome je pripadala, bila dodeljena novoformiranoj Kombinovanoj diviziji i tako se našla u prvim redovima Cerske bitke. Epizoda sa ostavljenim topom bila je mnogo puta opisivana, ali nije pominjano ime hrabrog kapetana Radenkovića.

U JEDNOM oficirskom dnevniku je bilo zabeleženo: "Baterija sa Parloga imala je da odstupi pod silnom artiljerijskom vatrom koja dolazaše sa Rošuljače, pošto je prethodno kartečnom vatrom odbila neprijateljski nalet, zbunila ga i neprijatelju nanela značajne gubitke. Ostupanje sa Parloga završeno je u 9 časova pre podne (16. avgust - M.B.). Jedan top nije mogao biti izvučen, ali nije neprijatelju pao šaka (ostao je neprimećen). Baterija uđe u sastav diviziona na Kiku i tu se utvrdila. U toku jutra (17. avgust) 7. baterija i haubička baterija dobile su zadatak da gađaju Trojanov grad"

Posle pada Trojanovog grada, piše u istom dnevniku, Radenkoviću je naređeno da sa baterijom izađe na Cer. Na "Brkincu", topovi su bili u liniji sa pešadijom gde su odbijali neprijateljske juriše 18. avgusta. "Zaostale neprijateljske baterije sredile su svoju vatru na opasnog protivnika - bateriju na Brkincu. Baterija je tog dana imala dosta gubitaka: 14 ljudi i 16 konja, ali prema broju izbačenih zrna od strane neprijatelja ta je cifra srazmerno mala."

Baterija je potom, nošena na rukama od pešadije učestvovala u zauzimanju Kosaninog grada i gonjenju neprijatelja vatrom sve do Drine. Tako je, gotovo identično, i ovekovečeno ovo vojevanje Radenkovića i njegovih boraca u pomenutom filmu.

RADENKOVIĆ je rođen u Knjaževcu 1883. gde je završio osnovnu školu i šest razreda gimnazije. Potom 1900. stupa u 33. klasu Niže škole Vojne akademije koja će vojsci dati veliki broj generala i nosilaca Karađorđeve zvezde sa mačevima. Posle završetka Akademije prvu dužnost vodnika dobio je baš u Knjaževcu, a komandirsku 1911. u Nišu. Bila je to 7. baterija Moravskog puka.

Čin kapetana I klase dobio je u junu 1912. godine, dakle pre balkanskih ratova u kojima će voditi istu bateriju. Posle ratova i demobilizacije ostaje na istoj dužnosti. Sledi rat sa Austro-Ugarskom. Cer, Gučevo, Ljig, Straža, Konatica, Beograd, bugarska granica. U oktobru 1915. unapređen je u čin majora koji će nositi do demobilizacije 1920.

Na Solunskom frontu bio je komandir 4. baterije Vardarskog (Jugoslovenskog) artiljerijskog puka. Posle rata službuje u Štipu, Mostaru i Sarajevu kao komandant puka. U čin pukovnika unapređen je 1924. a generala 17. decembra 1929. kada je bio na položaju komandanta Timočke artiljerijske brigade u Zaječaru.

Od septembra 1935. bio je komandant artiljerije u štabu V armijske oblasti u Nišu, a od 1937. na dužnostima u Ministarstvu vojnom i mornarice u Beogradu. Poslednja dužnost pred rat od 1940. bila je pomoćnik komandanta Teritorijalne vazdušne odbrane. Pored redovne dužnosti bio je član Vojnog suda za oficire.

KAKO je pred kamerama kazivao njegov sin Milutin, profesor Muzičke akademije, on i njegov brat Đorđe ispratili su oca 3. aprila 1941. na železničku stanicu u malom automobilu koji poneo njegov ratni sanduk. Dirljiv ispraćaj najbližih i pitanje da li će se ponovo videti. Nažalost bilo je to poslednje viđenje.

Sinovi i udovica generala, Milunka, kada su gledali film "Marš na Drinu" nisu mogli znati, da je baš njihov otac i suprug bio taj istorijski "Bata Kole". Nije ga bilo da im posvedoči. Pravi Bata Kole pored Karađorđeve zvezde sa mačevima, nosio je orden Belog orla sa mačevima i Zlatnu medalju za hrabrost i sve ratne spomenice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere